ESG News

Инвеститори имат интерес да изградят 17 GW ВЕИ в България

Свързаността на слънчевите централи към мрежата трябва да се улесни

Споделяне:

Вдигането на цените на тока и газа през последните месеци рязко преориентира както бизнеса, така и публичния сектор към възобновяеми източници на енергия. Така за последните няколко месеца Енергийният системен оператор (ЕСО) бе „залят“ с проекти за изграждане главно на фотоволтаични централи. Сега обаче е време държавата да каже доколко е възможно толкова голям обем от около 16 – 17 гигавата да се изградят.

Това коментира вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в първия епизод от серията уебинари по актуални икономически и социални теми, под мотото „Планетата ни е важна“. Събитието се организира от Economic.bg и Kmeta.bg, със стратегическото партньорство на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

За сравнение, АЕЦ „Белене“, за който много се говори и който няма да се построи, е планиран да генерира 2 гигаватчаса“, посочи Сандов.

Държавата – регулатор

„Държавата е регулатор и трябва да определя политиките си. В момента се говори за хиляди мегаватчаса, което е невъзможно за присъединяване. Тук е мястото на държавата да каже какво е възможно, къде е удачно, за да не се живее в илюзии и от много добри идеи да се получи ниска реализация“, коментира Сандов.

По негови думи все по-често той чува от компаниите, че има голямо струпване на такива проекти

на бюрата в ЧЕЗ и има опасност всички тези проекти да не намерят реализация“.

Според вицепремиера в момента е важно държавата да изготви и карта с терените в НАТУРА 2000 и ясно да се посочи в кои от тях може да се поставят ВЕИ източници и в кои не,

за да кажем на бизнеса ясно къде и какво може да се случва“.

Сандов посочи още, че е време да се скъса с „това табу“, че земеделската земя не е удачно място за ВЕИ.

„ВЕИ може да върне влагата и живота на някои земеделски земи, така че да създадат условия дори за пасищно животновъдство“, защити тезата си вицепремиерът.

Фотоволтаични панели

По отношение на фотоволтаичните инсталации председателят на Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) Марияна Янева, която също взе участие в уебинара, призова за промени и улесняване на процеса по добавяне на подобен панел и свързването му с мрежата, защото „има стъпки, които нямат реална стойност“.

Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов обърна внимание на факта, че дори и след изграждането на фотоволтаичните централи и свързването им, остава проблемът с факта, че сградите на публичната администрация и бизнеса не могат да подават количество към операторите. По този проблем Сандов уточни, че енергия, която фирмите и администрациите не успяват да усвоят, може да се направят инвестиции и в батерии, които да съхраняват въпросната енергия или тя да се дарява на домакинствата.

Голям фотоволтаичен проект в Средногорието

Голямата индустриална група в България „Геотехмин“ започва нов голям фотоволтаичен проект в Средногорието. Това обяви изпълнителният директор на компанията Доминик Хамерс. Новата инвестиция следва две други подобни, влезли в експлоатация още през лятото на миналата година.

По-нататък имаме намерение за нещо по-голямо и междувременно гледаме с интерес как ще се развива технологията за складиране на ток, за да използваме тази енергия, когато имаме нужда“, посочи Хамерс.

Вятър в морето

Екоминистърът обърна внимание и на друг ВЕИ източник освен слънчевите централи, а именно вятърът в морето. Според него държавата трябва сериозно да помисли и върху възможностите за централи в близо до Северното крайбрежие на Черно море.

Въздухът в София

По отношение на традиционно замърсения въздух в София всяка зима, Сандов даде заявка, че от тази година това ще се промени и нивото на замърсяване ще бъде в нормите на Световната здравна организация, като ще бъдат приложени и допълнителни мерки за това. В същото време обаче трябва да се работи по продължително свиване на праховите частици, защото СЗО има намерение да завиши нормата за замърсяването на въздуха.

Припомняме, че срещу България има и наказателна процедура от Европейската комисия за качеството на въздуха.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ