От 1 януари 2024 г. рециклирането на органични отпадъци е задължително във Франция, съгласно новите правила за задължителен компост. С подкрепата на правителствения Зелен фонд общините трябва да предоставят на жителите начини за сортиране на биологични отпадъци, които включват остатъци от храна, кори от зеленчуци, храни с изтекъл срок на годност и градински отпадъци, съобщава euronews.com.
Домакинствата и фирмите са длъжни да изхвърлят органичната материя или в специален малък контейнер за домашни отпадъци, или в общински събирателен пункт. До момента само тези, които генерират над 5 тона отпадъци, бяха задължени да ги разделят. След това отпадъците ще бъдат превърнати в биогаз или компост, за да заменят химическите торове. Като алтернатива може да се компостира у дома.
Понастоящем задължението на местните власти е да осигурят лесни средства за домакинствата за компостиране или разделяне на органични отпадъци. Докато съоръженията стигнат до всички граждани, няма да се налагат глоби за неспазване. Предстои да се реши дали в бъдеще ще бъдат наложени по-строги правила.
Една трета от битовите отпадъци са биологични отпадъци
Органичните отпадъци от храна представляват почти една трета от битовите отпадъци. Когато се смесят с други отпадъци, обикновено в сметища или инсинератори, се произвежда улавяне на топлина на парникови газове като метан и CO2.
Хранителните отпадъци са отговорни за около 16 процента от общите емисии от хранителната система на ЕС, според Европейската комисия. В световен мащаб загубата на храна и отпадъците генерират около 8 процента от всички причинени от човека емисии годишно, твърди ООН.
През 2018 г. само 34 процента от общите биологични отпадъци в ЕС са събрани, оставяйки 40 милиона тона потенциални хранителни вещества в почвата за изхвърляне, според неправителствената организация Zero Waste Europe.
Във Франция приблизително 82 кг компостируеми отпадъци на човек се изхвърлят всяка година.
Разделянето на биологични отпадъци в други европейски страни
Съгласно Рамковата директива на ЕС за отпадъците, тази година се насърчава събирането на биологични отпадъци, но то не поставя задължителни цели. В много европейски страни разделянето на органичните отпадъци вече е въведено на общинско ниво.
Милано има програма за събиране на битови хранителни отпадъци от 2014 г. насам. Домакинствата получават специални кошчета и торбички за компостиране. На други места данъците или забраните за изгаряне на биологични отпадъци насърчиха подобни схеми с отделни контейнери и домашно компостиране, широко разпространени в Австрия, Холандия и Белгия.
Обединеното кралство обяви планове за въвеждане на разделно събиране на хранителни отпадъци през 2023 г. То остава доброволно за домакинствата в Англия, но се прилага по-стриктно в Уелс и за собствениците на фирми.
Как да сортирате вашите биоотпадъци?
В идеалния случай всички отпадъци – включително органични вещества – трябва да бъдат сведени до минимум. Консумирането, замразяването или консервирането на храна преди изтичане на срока на годност също помагат за намаляване на отпадъците. Някои хранителни отпадъци дори могат да бъдат пренасочени към храна за животни.
Всички хранителни отпадъци, които не могат да бъдат спасени или преработени, трябва да бъдат компостирани или изхвърлени разделно. Това включва остатъци от неизядена храна, печени изделия, млечни продукти, черупки от яйца, плодове и зеленчуци и корите им, мухлясала храна, храна за домашни любимци, сурово и варено месо и риба, кости, утайка от чай и кафе.
Течности, нехранителни продукти и опаковки не трябва да се поставят в кофите за биологични отпадъци.
Прочетете още:
Георги Николов: Има много начини да оползотворяваме остатъците от храна