ESG News

Фондът на ЕС за реагиране при бедствия е “напрегнат до краен предел”

Правителствата не са склонни да дават повече пари

Споделяне:

Обществото вече има затруднения да реагира на един вид природно бедствие като суша, а сега изведнъж имаме и наводнения. Екстремните промени във времето от силна суша до проливни дъждове стават все по-чести с изменението на климата.

Екип от учени разгледа данни от 1980 до 2020 г., за да анализира тази тенденция. В зависимост от местоположението, вероятността от внезапна промяна от суша към опасни дъждове се е увеличила от 0,25 процента до 1 процент през този период от време.

Те казват, че Европа е една от седемте регионални горещи точки по света, където тази тенденция се влошава, а резервът на ЕС вече е почти изчерпан и Блока спешно се нуждае от повече финансиране, за да отговори на климатичните бедствия.

Резервът на ЕС

Резервът на ЕС за солидарност и спешна помощ, който помага на европейски страни при извънредни ситуации, има максимален годишен бюджет от 1,2 милиарда евро. Комисията иска да добави допълнителни 2,5 милиарда евро към резерва през 2024-2027 г., като част от текущия преглед на седемгодишния бюджет на ЕС.

Държавите от ЕС и законодателите ще трябва да преговарят и одобрят допълнителните пари, но има нежелание сред правителствата да дават повече пари.

Механизмът на ЕС за гражданска защита, европейската система за реагиране при бедствия, вече работи на пълно оперативно ниво. Ресурсите са напрегнати до краен предел. Скоро може да не сме в състояние да помогнем, когато е необходимо“, казва Ленарчич на заседание на Европейския парламент в Страсбург, цитиран от Euronews.

Достатъчен ли е настоящият бюджет за бедствия?

Тъй като бедствията нарастват, Ленарчич подчерта, че настоящият бюджет на ЕС е твърде малък.

Нуждаем се от повече финансово укрепване“, каза Ленарчич и добави, че са необходими и по-големи инвестиции за предотвратяване на бедствия, например чрез устойчиво управление на горите за ограничаване на пожарите и намаляване на емисиите на CO2, причиняващи изменението на климата.

Гръцкият член на Европейския парламент (ЕП) Вангелис Меймаракис призова ЕС да направи повече, за да помогне на страните, засегнати от влошаващото се екстремно време.

Всички гръцки евродепутати ви призовават, независимо от тяхната политическа група, да предприемете мощни стъпки, за да помогнете“, каза той.

Прочетете още:

ООН: Необходими са радикални промени, за да се постигнат целите на Парижкото споразумение

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ