ESG News

Суша и наводнения в Европа: Щетите на лятото върху земеделието

Европейски пакет от мерки от началото на август трябва да помогне на засегнатите земеделци

Споделяне:

Екстремните метеорологични условия през пролетта и лятото в Европа белязаха сектора на земеделието със загуби за милиони. Същевременно, условията на сушата се изострят в цяла Европа, особено в северната част на континента, в Полша, балтийските държави и Финландия, според доклад на Европейската обсерватория за сушите.

В първите 10 дни на август, най-скорошният замерен период, почти една четвърт от територията на ЕС е изпитала дефицит на влага в почвата. Това се счита за най-високата степен на тревога и означава, че местната растителност ще изпита стрес.

Ситуацията създава притеснение за провалени реколти в балтийския район, скандинавския полуостров, Германия, Обединеното кралство и Ирландия.

Южна Европа пък страда от горещи вълни в комбинация с наводнения. Според най-скорошните изчисления, силни дъждове са нанесли щети за близо 500 млн. евро в Словения. Южна Австрия също беше засегната, като най големият местен застраховател в земеделието HV оцени щетите на 220 млн. евро за страната, предаде Euractiv.

Добри новини за Южна Европа

Според доклада Южна Европа започва бавно да се движи към възстановяване на почвата от сушата. Предстои дълъг процес за държавите на средиземноморието, обаче, тъй като някои от тях страдат от суша няколко поредни години. В Испания, например, сушата продължава от близо 10 години.

Лошите условия застрашават достъпа до вода на Иберийския полуостров, а земеделската продукция вече е усетила негативите. Според Обсерваторията, скорошните дъждове не са успели да противодействат на липсата на влага във въздуха и горещите вълни.

България също не успява да избегне ефектите на сушата. Данните показват дефицит на влага в почвата около районите Русе-Силистра-Разград. С дефицит на валежи са маркирани и териториите в Пловдивска област.Drought Observatory Map

Мерките на Европейския съюз

На 8 август Европейската комисия прие мерки за справяне със ситуацията. До края на годината държавите-членки и земеделците ще имат по-разхлабени изисквания за кандидатстване по програми.

Пакетът от мерки ще позволи някои дерогации за земеделците и националите стратегически планове. Това ще им даде възможност да имплементират субсидиите от Общата организация на земеделския пазар като спасителен пояс за производителите.

Някои от дерогациите се фокусират върху засаждане на винени култури, а други в това, да помогнат със засаждане в райони, които са били наводнени.

Още по темата:

За пръв път ЕС ще регулира здравето на почвите

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ