ESG News

Феноменът Wishcycling – какво е това?‎

Wishcycling е практиката да се изхвърлят неща в кошчето за рециклиране, които за момента не подлежат на рециклиране, но на хората им се иска да бъдат

Споделяне:

Wishcycling е термин, който навлиза в речника на хората, които се занимават с устойчиво развитие. Това е практиката да се изхвърлят неща в кошчето за рециклиране, които за момента не подлежат на рециклиране, но на хората им се иска да бъдат. Wishcycling може да се окаже вреден, защото чрез изхвърляне на нещо, което не подлежи на рециклиране заедно с рециклируеми материали всъщност забавяме и замърсяваме процеса на рециклиране.

Причините

Има няколко причини да наблюдаваме този феномен. Една от тях е липсата на информация какво може да се рециклира и какво не. Хората може да не са запознати как работи системата за рециклиране. Въпреки че само определен тип материали могат да се използват за направата на нов продукт, някои хора избират да вярват, че ако поставят нещо в кофата за рециклиране, то този предмет ще се превърне в нов продукт, вместо да бъде заровен на сметище, изгорен или изхвърлен.

Тенденцията е обратната на скептицизма на много българи преди години, че оставеното в кофите за разделно събиране на отпадъци всъщност не се рециклира, а се смесва отново.

Подвеждащи знаци

Ако се водим от знаците за рециклиране има вероятност да бъдем подведени. Свикнали сме да виждаме символи и вариации на знаци на рециклиране, които се използват за обозначаване на рециклируеми материали. Не всичко, което е обозначено със знака от три „гонещи се“ стрелки, които образуват непрекъснат кръг, може да бъде рециклирано. Този символ не е търговска марка, а е обществено достояние и следователно може да се използва от всеки.

Как да рециклираме правилно?

В контейнерите за хартия трябва да бъдат поставяни офис хартия, списания, вестници, картони. В тези за стъкло хората трябва да изхвърлят зелени, прозрачни и кафяви стъклени бутилки и буркани. В кофата за пластмаса трябва да отидат бутилките и алуминиевите кенчета. На рециклируемата пластмаса обикновено има малък символ, отпечатан на дъното и в зависимост от продукта може да има число, щамповано в центъра на символа на ‎„гонещите се“ стрелки. Тази цифра издава код, който помага на заводите за рециклиране да сортират материали.

Какво не бива да попада в кофите за рециклиране? Салфетки при хартиените отпадъци, пластмасови обвивки с балончета, електрически крушки. Не бива да се слагат и отпадъци, съставени едновременно от хартиени и пластмасови елементи.

Отпадъци, които не могат да бъдат рециклирани или не са биоразградими, могат да се използват като гориво, наречено енергия от отпадъци. В съоръженията за изгаряне на отпадъци на някои фирми за рециклиране има възможност да се ползва такава енергия. Процесът произвежда пара, която се използва за производство на електричество чрез захранване на парна турбина. Получената енергия се използва в основния процес при рециклирането.

Как да превърнем отпадъците в стойностен ресурс?

Опасните отпадъци от домакинството като лекарства с изтекъл срок на годност, домакински препарати, лакове и бояджийски материали, живакосъдържащи уреди, както и всички видове опаковки със знак „запалимо“, „токсично“ или „опасно за околната среда“ могат да бъдат събрани по заявка при обаждане на телефон 070011750. Също по заявка се събират електронно и електрическо оборудване като перални, ютии, печки и телевизори, като телефонът за връзка е 080014100. Мобилните оператори предлагат връщането на стари устройства срещу ваучер за отстъпка при покупката на нови.

Батерии трябва да бъдат изхвърляни на специално предназначени места в много от търговските обекти. Електрическите крушки могат да бъдат предадени в магазините, от които са закупени. Износените автомобилни гуми следва да бъдат върнати в център за гуми, а старите акумулатори да се предадат в автосервизите.

Пътеводител за разделно събиране на отпадъците от домакинствата дава съвети как да бъде изхвърлено правилно всичко, което човек има колебания как да рециклира. В Столична община има график за събиране и транспортиране на едрогабаритни отпадъци и строителни отпадъци, образувани от домакинствата, при извършване на ремонтни дейности на територията на Столична община.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ