ESG News

ЕС забранява продажбата на бензинови и дизелови коли от 2035 г.

Законът беше приет от парламента в Страсбург с 340 гласа „за“, 279 „против“ и 21 „въздържал се“

Споделяне:

Във вторник Европейският парламент официално одобри закон за ефективна забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в Европейския съюз от 2035 г., целящ да ускори преминаването към електрически превозни средства и да се бори с изменението на климата.

Законодателството е одобрено, въпреки съпротивата

Страните членки на ЕС вече одобриха законодателството и сега официално ще го приемат като закон, въпреки съпротивата на консервативните евродепутати, които съставляват най-голямата група в парламента.

Поддръжниците на законопроекта твърдяха, че той ще даде на европейските производители на автомобили ясна времева рамка, в която да преминат към производството към електрически превозни средства с нулеви емисии. Това от своя страна ще подкрепи амбициозния план на Европейския съюз да стане „климатично неутрална“ икономика до 2050 г. с нулеви нетни емисии на парникови газове.

Позволете ми да Ви напомня, че между миналата година и края на тази година Китай ще пусне 80 модела електрически автомобили на международния пазар“, предупреди евродепутатите вицепрезидентът на ЕС Франс Тимерманс. Това са добри коли. Това са автомобили, които ще бъдат все по-достъпни и ние трябва да се конкурираме с това. Не искаме да отстъпим тази важна индустрия на външни хора“, каза той.

Но опонентите твърдят, че индустрията не е готова за такова драматично прекъсване на производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене – и че стотици хиляди работни места са застрашени.

Нашето предложение е… да оставим пазара да реши коя технология е най-добрата ни за постигане на нашите цели“, каза евродепутатът Йенс Гизеке, член на дясноцентристката Европейска народна партия.

Гизеке обяви, че аргументите на Зелените и социалистическите евродепутати, че електрическите коли са по-евтини за управление, са станали „невалидни“ поради кризата с нарастващите разходи за енергия.

В Германия 600 000 души работят за производството на такива автомобили, тези работни места са изложени на риск“, заяви той, призовавайки Европейската комисия да преосмисли плановете си за разширяване на забраната и за камиони и автобуси.

Противниците също твърдят, че автомобилните батерии се произвеждат в чужбина от европейските конкуренти като Съединените щати, но Тимерманс смята, че благодарение на подкрепяните от ЕС инвестиции европейското производство ще се увеличи.

Законът беше приет от парламента в Страсбург с 340 гласа „за“, 279 „против“ и 21 „въздържал се“.

Прочетете още:

Акционер на Shell съди борда на директорите за “погрешна” стратегия за климата

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ