Европейският съюз реши да премахне забраната за внос на японски хранителни продукти от региона на Фукушима. Забраната беше въведена след аварията в АЕЦ Фукушима 1 от 2011 г., след като съоръжението беше ударено от земетресение и цунами. Земетресението Тохоку все още се смята за най-силното някога регистрирано в страната.
По време на срещата между Председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и японският Министър-председател Фумио Кишида двете страни обсъдиха нови пътища за сътрудничество за зелена енергия и дигитални иновации.
Възстановяване на търговията с храни от Фукушима
Мерките срещу хранителни стоки от Фукушима бяха наложени преди 12 години и предимно засягаха земеделски и рибни продукти. Идеята на забрана беше да предпази европейските потребители от стоки, потенциално замърсени с изтекла радиация от аварията.
Европейският съюз реши да премахне забраната след срещата с Министър-председателя Кишида. Според прессъобщение на комисията, решението е взето на базата на научни доказателства и изследвания от Международната агенция за атомна енергия, които показват, че продуктите са безопасни.
Двете страни се съгласиха да разрешат и други търговски диспути в рамките на тази година, главно свързани с достъпа на европейски хранителни продукти до японския пазар.
Дигитални връзки с Япония и зелено сътрудничество
Урсула фон дер Лайен спомена и развитие в Дигиталното партньорство, споразумение подписано с Япония преди година. То предвижда проект за прокапване на подводен кабел под Арктическия океан, който трябва да свърже Европа и Япония.
Ще работим върху 6G технология, върху квантови компютри и киберсигурност. Дигиталното партньорство се разраства. Най-важното е, че ще работим по разработването на изкуствен интелект. Той, обаче, има две страни – от една искаме да се възползваме от преимуществата му, от друга трябва да се справим и с рисковете.“, разказа тя.
ЕС и Япония ще си сътрудничат все повече и в сферата на зелената енергия, водорода и офшорните вятърни и слънчеви мощности.
Още по темата:
Рециклиране на отпадни води: време е за активност от хранителния сектор