ESG News

Енергийната криза застрашава производството на метали в ЕС

Високите цени на електроенергия в ЕС представляват „екзистенциална заплаха“ за металургията, а вносът е с по-голям въглероден отпечатък

Споделяне:

Индустриалната асоциация Eurometaux предупреди, че за да предотврати окончателното затваряне на заводите за производство на метали в региона, Европейският съюз трябва да намали разходите за електроенергия в ЕС. Ако заводите затворят, това би увеличило зависимостта от внос на метали, който е с по-високи въглеродни отпечатъци.

Последствията вече са налице – около 50% от производствения капацитет на ЕС за алуминий и цинк „вече е бил принуден да бъде изключен поради енергийната криза“, казва Eurometaux в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Eurometaux е европейска асоциация на производителите и рециклиращите производители на цветни метали, чиято мисия е процъфтяваща металургична индустрия, осигуряваща климатичния преход на Европа.

Следващи стъпки

Министрите от ЕС ще се срещнат на 9 септември, за да обсъдят спешни мерки в отговор на скока в цените на газа и електроенергията, който удря все повече европейската индустрия, след като Русия ограничи доставките на газ за блока.

Eurometaux иска ЕС да повиши прага от 50 милиона евро за облекчението, което страните от ЕС могат да предложат на затруднените компании. Освен това от асоциацията искат ЕС да предостави подкрепа чрез ограничаване на данъците и допълнителните такси върху електроенергията и газа и да създаде фонд за спешна помощ на ЕС за енергоемките индустрии.

Eurometaux посочи, че енергийната криза е „екзистенциална заплаха за бъдещето на европейските металургични заводи“.

„Призоваваме лидерите на ЕС и държавите-членки да предприемат спешни действия, за да запазят своите стратегически енергоемки индустрии и да предотвратят трайни загуби на работни места“, каза Eurometaux, добавяйки, че писмото е подписано от изпълнителни директори на 40 европейски компании.

Eurometaux има 26 членове на компанията, сред които Glencore (GLEN.L), Aurbubis (NAFG.DE), Boliden (BOL.ST) и Norsk Hydro (NHY.OL).

Внос с високи нива на CO2

Съкращенията в производството на цинк, алуминий и силиций вече поставиха потребителите в стоманодобивната, автомобилната и строителната индустрия в Европа пред сериозен недостиг, който се компенсира от доставки от Китай и други части на света.

„Китайското производство е 2,5 пъти по-интензивно откъм въглеродни емисии от европейското производство на цинк; 2,8 повече в случая на алуминий и 3,8 повече за силиций“, коментират от Eurometaux. „Изчисляваме, че заместващият внос на алуминий в Европа вече е добавил 6-12 милиона тона CO2 тази година.“

Индустриалният орган също така иска ЕС да поиска от държавите-членки да предоставят финансова помощ чрез схемата за компенсиране на въглеродните емисии. Схемата позволява на националните правителства да предоставят компенсации на енергоемките индустрии, за да им помогнат да възстановят част от разходите, свързани с високите цени на въглерода, които трябва да платят поради Системата за търговия с емисии (ETS).

Металургията има ключова роля в производството на важни компоненти за съоръженията на възобновяемите енергийни източници, както и в производството на електромобили. Ако иска да изпълни целите си във връзка с климатичните промени, ЕС трябва да намери решение на този проблем.

„Неблагородни метали, метали за батерии и други метали са необходими в по-големи количества за мрежовата инфраструктура на Европа, електрическите превозни средства, слънчевите панели, вятърните турбини и водородните електролизатори“, се казва в писмото.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ