Ново проучване установи, че производството на млечни продукти може да бъде застрашено от нарастващата честота и интензивност на горещите вълни, предава Гардиън. Въз основа на данни, събрани от наблюдението на над 130 000 крави за период от 12 години, изследователите съобщават, че екстремните горещини намаляват с 10% способността на домашните животни да произвеждат мляко.
Само един час температура на мокрия термометър (мярка, която комбинира температурата на въздуха и влажността) над 26°C може да намали дневното производство на мляко на кравата с 0,5%. Излагането на високи температури също има продължителен ефект, като производството на мляко все още е по-ниско от типичните нива до 10 дни след първия горещ ден.
Използвайки температурни прогнози за 2050 г., докладът показва, че до средата на века средното дневно производство на мляко може да намалее с 4% в резултат на влошаване на топлинния стрес. Изследователите от университетите в Йерусалим, Тел Авив и Чикаго заявиха, че този спад ще се усети особено от 150-те милиона домакинства, зависими от производството на мляко в световен мащаб.
Адаптация
Вредните последици от топлинния стрес върху мандрите ще бъдат особено тежки в Южна Азия, която се очаква да представлява повече от половината от световния растеж на производството на мляко през следващото десетилетие. Тъй като изгарянето на изкопаеми горива продължава да се ускорява, регионът ще стане все по-уязвим към изтощителни топлинни вълни, което допълнително ще изостри въздействието върху добива на мляко.
Говедата са отговорни за около една трета от емисиите на метан, причинени от човека, който, подобно на въглеродния диоксид, ускорява глобалното затопляне. Фермерите вече прилагат стратегии за адаптация, не на последно място в Израел, мястото на изследването, където почти всички стопанства използват някаква форма на технология за намаляване на топлинния стрес. Методите за адаптация включват осигуряване на достъп на кравите до сянка, както и директно охлаждане на добитъка чрез вентилация или пръскачки.
Изследователите обаче са установили, че в дни с температури над 24°C тези стратегии за охлаждане са били в състояние да потиснат само 40% от въздействието на екстремните горещини върху производството на млечни продукти.
Клеър Паландри, водещ автор на изследването, публикувано в списание Science Advances, призова политиците да проучат повече стратегии не само за охлаждане на кравите, но и за намаляване на стресовите фактори, като затваряне и разделяне на телетата.
„Стресовите фактори правят кравите по-чувствителни към топлина и по-малко устойчиви“, посочва Паландри.