ESG News

EK обмисля да изисква оповестяване, свързано с устойчивостта, за всички финансови продукти

Консултацията на Комисията ще продължи три месеца и е съсредоточена върху Регламента за оповестяване на устойчивото финансиране (SFDR)

Споделяне:

Комисията на ЕС обяви в четвъртък началото на консултация относно своите практики за устойчиво финансово оповестяване, включително въпроси, изискващи обратна връзка относно въвеждането на изисквания за оповестяване, свързани с устойчивостта, за всички финансови продукти, предлагани в ЕС, дори ако тези продукти нямат никакви претенции за устойчивост, съобщава ESG Today.

Консултацията на Комисията е съсредоточена върху Регламента за оповестяване на устойчивото финансиране (SFDR), който определя как участниците на финансовите пазари, като например управителите на активи, трябва да съобщават на инвеститорите информация за устойчивостта по отношение на интегрирането на рисковете за устойчивостта и отчитането на неблагоприятните въздействия върху устойчивостта в техните процеси и предоставянето на информация, свързана с устойчивостта по отношение на финансовите продукти.

Регламентът включва нива на класификация за инвестиционни фондове, фокусирани върху устойчивостта, всеки с различни изисквания за оповестяване, включително фондове по „член 8“, които „насърчават екологични или социални характеристики или комбинация от тези характеристики“, и по-строгите фондове по „член 9“, „които имат за цел устойчиви инвестиции.“

Докладване на основното неблагоприятно въздействие (PAI)

Едно от ключовите изисквания на регламента и сред най-предизвикателните за мениджърите на активи е за докладване на основното неблагоприятно въздействие (PAI), което инвестиционните решения имат върху широк спектър от фактори за устойчивост, като климат и околна среда, както и социални и свързани със служителите въпроси, зачитане на човешките права, аспекти на борбата с корупцията и подкупите.

Въпреки че консултацията обяснява, че SFDR е проектирана да изисква продуктите, които имат претенции за устойчивост, „да разкриват информация, за да подкрепят тези твърдения и да се борят с грийнуошинг“, ЕК отбелязва още, че тези изисквания „могат да се разглеждат като поставяне на допълнителна тежест върху продуктите, които вземат предвид съображенията за устойчивост ”, и моли респондентите да обмислят дали всички продукти „независимо от свързаните твърдения за устойчивост”, трябва да имат еднакви изисквания за разкриване.

Консултацията добавя, че този ход може също така да позволи на инвеститорите да разберат за устойчивостта на продукти, които нямат претенции за устойчивост. ЕК продължава да пита какви изисквания за оповестяване трябва да се имат предвид за всички финансови продукти, изброявайки оповестявания, свързани с таксономията, стратегии за ангажиране, изключения и за това как информацията, свързана с ESG, се използва в инвестиционния процес.

Разработване на по-прецизна система за категоризиране на продукти на ниво ЕС

В допълнение към потенциалните промени в изискването за разкриване на информация и въпроси относно текущото функциониране на разпоредбите на SFDR, консултацията на Комисията на ЕС също така включваше въпроси относно разработването на „по-прецизна система за категоризиране на продукти на ниво ЕС въз основа на точни критерии“ за устойчиви финансови продукти извън сегашните Категории „член 8 и 9“.

Информацията за устойчивост е ключова за овластяването на инвеститорите да вземат информирани решения за своите инвестиции. Откакто Регламентът за оповестяване на устойчиви финанси (SFDR) беше предложен през 2018 г., много неща се промениха в света на устойчивите финанси. Днес стартираме задълбочена тримесечна консултация със заинтересованите страни. Искаме да знаем дали нашите правила отговарят на техните нужди и очаквания и дали са подходящи за целта”, коментира Мейрид Макгинес, комисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари.

Прочетете още:

Срещата на върха в Африка: Нов въглероден данък върху всеки барел петрол

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ