ESG News

Дрехите втора употреба са 70 пъти по-екологични 

Повторното използване на текстил спестява близо 3 кг въглероден диоксид и 99.99% от водата, необходими за нова дреха

Споделяне:

Нова оценка на жизнения цикъл показва значително количество спестявания на въглероден диоксид и вода при повторна употреба на текстил. В сравнение с производството на нови дрехи, въздействието върху околната среда на използваните дрехи е 70 пъти по-ниско. В проучване, изготвено по поръчка на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC), са взети предвид глобалният износ и емисиите от транспорта.

Повторната употреба в данни

Един от изводите е, че повторната употреба на всяка дреха с високо или средно качество спестява около 3 кг въглероден диоксид. В същото време само 0.01% от водата, използвана за производството на нова дреха, е необходима за артикул с повторна употреба.

Резултатите идват на фона на новата Стратегия за устойчив текстил и изискванията към държавите членки да започнат задължително разделно събиране на текстил до 2025 г. Проучването потвърждава по-големите ползи за околната среда от повторната употреба спрямо рециклирането. В случая на дрехи с ниско качество, обикновено изцяло съставени от полиестер, рециклирането е оптималното решение, тъй като потребителите са по-малко склонни да купуват този тип продукт.

За съжаление, около 62% от използваните дрехи и текстил се озовават при битовите отпадъци, което означава, че ценни текстилни изделия вероятно биват изгорени или депонирани“, казва Маришка Боер, президент на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC).

Тя добавя, че Европейската индустрия за повторна употреба и рециклиране на текстил предвижда кръгова верига на стойността на текстила, при която всяка дреха се използва повторно и/или се рециклира. Проучването е възможност за глобалния пазар за повторна употреба и рециклиране на текстил да се справи с нарастващите количества нискокачествени дрехи.

Пътят към високоефективното рециклиране

Изследването има препоръки към политиците и призовава за инициативи, които да ускорят инвестирането в най-съвременните съоръжения за рециклиране на текстил в глобален мащаб. По-конкретно, иновации в начина на рециклиране „нишка в нишка“ ще бъдат ключови за поддържането на кръговостта на текстила, тъй като нискокачествените дрехи се увеличават непрестанно. Важна е и ролята на критериите за екодизайн, защото те удължават живота на дрехите, преди да има нужда от рециклиране. Проучването адресира и необходимостта от правилата, които налагат сортиране на високо-, среднокачествен и нискокачествен текстил.

Резултатите от проучването подкрепят в голяма степен и изводите в Доклада за екологичните спестявания от прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор“, който беше изготвен по поръчка на Българска асоциация кръгов текстил и представен публично през октомври миналата година.

Конкретно в тази сфера България е сравнително напред спрямо останалите държави, тъй като членовете ни прилагат препоръчвани в този доклад кръгови практики вече повече от 25 години“, допълва Севдалин Спасов, председател на Българска асоциация кръгов текстил, която е партньор на EuRIC за България.

Той уточнява, че кръговите практики се състоят от обработка на ненужния текстил чрез ръчно сортиране, което да осигури максимални количества за повторна употреба, разширяване на рециклирането и насърчаване на практиката от „нишка в нишка“. Членовете на Aсоциацията успяват да осигурят повторна употреба на около 70% от обработеното количество ненужен текстил. Те работят по прилагането на съвременни решения и технологии за осигуряване на високоефективно рециклиране.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ