ESG News

Документ без екологична оценка е приет от Министерски съвет

На 20-ти октомври Министерският съвет прие Дългосрочната стратегия за смекчаване на изменението на климата до 2050 г. на България

Споделяне:

Замисълът на документа е да представи българската позиция и приоритети спрямо нисковъглеродната икономика до 2050 г.  Стратегията включва основните изводи от оценката на потенциала на страната, базирана на енергийно и климатично моделиране. Очакваше се от удостоверението да надгради Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България 2021-2030 г.

Защо стратегията буди бурни обществени реакции?

Противопоставянето относно твърде краткия срок за обществени консултации е заради неспазване на устава. Обявеният за консултация 14-дневен срок е в нарушение на Закона за нормативните актове, според чл. 26, ал. 3 и 4-минималният срок е 30 дни. 

Критика и анализ от организацията ,,Зелени закони”

Според изпълнителния директор на Института по зелена политика, Петко Ковачев, документът, внесен в Министерския съвет, следва да бъде отменен.

,,В Дългосрочната стратегия липсват данни и сметки, които да покажат, че консултантите са се отнесли коректно. Те говорят за стратегии, модели, калкулации, но нищо не е обяснено така, че да може да бъде проверено от тези, които имат интерес. Трябва да им се доверим „на сляпо“, което не е добра атестация за труда им’’, казва той пред ESGnews.bg.

Според Ковачев в текста, приет от Министерския съвет, има пасажи, които са лош превод от английски. Адаптираните общи модели, които са в стратегията, не са проверени дали са приложими за България. В допълнение документът не е преминал екологична оценка и това го прави невалиден.

Как се приема документ от Министерския съвет без екооценка? 

,,Не би трябвало да се приема. Това са изисквания и на Директива 2001/42/ЕО, и на Закона за опазване на околната среда (Глава 6). В случая имаме грубо нарушаване на правото и това не е единичен случай. Самият ИНПЕК-2030, за който се базира Дългосрочната стратегия, е приет без Екологична оценка. Т.е. Една стратегия без ЕО се основава на друг стратегически документ също без ЕО! Българските правителства масово нарушават изискването за екологична оценка на стратегическите документи, за които се очаква да имат значително въздействие върху
околната среда – или ги правят формално и некачествено, или изобщо ги „пропускат“.”

Организацията ,,Зелени закони” призовава да се изготви нова Дългосрочна стратегия, която да отлъчва неправомерния документ- ИПЕК.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ