ESG News

Добри новини за озоновия слой

Ново изследване на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ установи, че концентрациите на вредни химикали, които увреждат озоновия слой, са спаднали значително

Споделяне:

Озоновият слой предпазва целия живот на Земята от вредното лъчение на слънцето. Но в края на 20-ти век човешките емисии на определени вредни химикали започнаха да влияят на броя на озоновите молекули в атмосферата. Това доведе до отварянето на огромна дупка над Антарктида, която се разширяваше с всяка изминала година, причинена от сложни метеорологични и химически процеси, пише Euronews.

През 1987 г., само седем години след като учените откриха, че създадените от човека химикали увреждат озоновия слой, беше подписан Монреалският протокол, за да се направи опит да се ограничи количеството вредни химикали в атмосферата.

Използвани по-рано в хладилници, климатици, лакове за коса и промишлени почистващи продукти, тези химикали започнаха постепенно да се премахват от пазара, за да се защити озоновият слой. Одобрен от всички 197 страни, това беше един от първите универсално ратифицирани договори в историята на ООН.

Сега ново изследване на Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) в САЩ установи, че концентрациите на вредни химикали, които увреждат озоновия слой, са спаднали значително.

„Важен крайъгълен камък“

В началото на 2022 г. учени от NOAA установиха, че концентрациите на вредни химикали са намалели с малко над 50% в стратосферата в сравнение с 80-те години на миналия век.

Учените казват, че това е „важен крайъгълен камък“ по пътя към възстановяването на озоновия слой. Те обаче настояват, че нивата на тези вредни вещества в атмосферата трябва да продължат да намаляват.

Концентрациите на химикалите над Антарктика, също спадат, но с по-бавна скорост.

Дупката над ледения континент през 2021 г. е била дори по-голяма от него. NOAA прогнозира, че озоновият слой над Антарктика може в крайна сметка да се възстанови „някъде около 2070 г.“.

Наблюдение с помощта на 3D изображения

Дупката се проследява от Службата за наблюдение на атмосферата „Коперник“ (CAMS). Обикновено започва да се формира през пролетта в южното полукълбо – от август до октомври. Тя достига своя максимален размер между средата на септември и октомври, след което нивата на озон се нормализират до края на декември.

Тази година учените от CAMS наблюдаваха отблизо развитието на дупката от края на август, използвайки триизмерно моделиране.

„Антарктическата озонова дупка през 2022 г. започна да се развива в края на август и досега следва подобни тенденции от последното десетилетие по отношение на площ, минимален общ стълб, дефицит на маса и минимална температура“, казва Винсент-Анри Пеуч, директор на CAMS.

„Според нашите данни от началото на септември размерът на озоновата дупка е в рамките на средния диапазон. Въпреки това ще наблюдаваме много внимателно през следващите няколко седмици, тъй като озоновите дупки през 2020 г. и 2021 г. започнаха да стават много големи едва по-късно.“

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ