ESG News

Държавите на Балтийско море ще инсталират 20 GW офшорни вятърни турбини

Целта на осемте страни от ЕС е да намалят зависимостта си от руската енергия

Споделяне:

Осем страни от Европейския съюз, граничещи с Балтийско море, се споразумяха да увеличат капацитета за производство на вятърна енергия в морето седем пъти до 2030 г. Целта е да намалят зависимостта си от руската енергия, каза министър-председателят на Дания.

Обещанията идват, след като Русия или намали, или спря напълно доставките на газ за някои страни след нахлуването си в Украйна.

„Споделяме голям потенциал за офшорна вятърна енергия“, каза датският премиер Мете Фредериксен на енергийна среща в Копенхаген. „Докато зависим от изкопаемите горива, ние сме уязвими.“

Понастоящем в Балтийско море има инсталиран офшорен вятърен капацитет от 2.8 гигавата (GW), като почти целият е във водите на Дания и Германия. През следващите осем години капацитетът трябва да доближи 20 GW.

Споразумението беше сключено на среща на върха, на която присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министри и депутати от Дания, Германия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия и Швеция, които граничат с Балтийско море.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ