ESG News

Да започнеш от нулата, как се изграждат сгради в Украйна?

В страната има опасност от запълване на депата със строителни компании, но украинска компания, предлага устойчиво решение на проблема

Споделяне:

Около 120 000 частни къщи в Украйна са унищожени или повредени, а 20 000 жилищни блока са ударени от въздушни нападения. Oбщите щети на физическата инфраструктура са на стойност над 128 милиарда евро. Освен огромните икономически разходи за възстановяване на Украйна e пострадала и околната среда,  предава Euronews.

Има опасност милиони тонове строителни отпадъци да запълнят депата в страната. Възстановяването на сградите ще отдели огромни количества вредни емисии на парникови газове.

Бетонът е най-широко използваният строителен материал на Земята. Циментът, който се използва като свързваща съставка в него, е отговорен за около 8 % от световните емисии на въглероден диоксид.

Украинска строителна компания търси решения

Възниква въпросът какво да се прави с такова огромно количество строителни отпадъци? Нито едно депо не е в състояние да преработи такъв обем, което може да доведе не само до икономическа, но и до екологична катастрофа“, категоричен е Дмитрий Родионов, директор на строителната компания Копач Профи.

Компанията е базирана в източния град Днепър през 2019 г. и работи денонощно, когато Русия нахлува в Украйна през февруари миналата година.

Копач преработваше отпадъци в един от най-големите металургични заводи в страната в близост до град Запорожие. Тогава компанията извлича полезни продукти от 200 000 тона материал, който се изхвърля всеки месец. Към момента заводът е спрял.

Трябваше да търсим други възможности за нашата дейност, за да запазим персонала си и да бъдем максимално полезни за икономиката на страната ни в този труден момент. По-голямата част от населените места в страната ни са напълно или частично унищожени“, споделя още Дмитрий.

Така фокусът на компанията преминава върху рециклирането на строителни отпадъци, които са генерирани от разрушените сгради и конструкции.

Могат ли бетонните отпадъци да се рециклират?

Повечето технологии само смилат натрошения бетон в нисък клас чакъл, който съдържа множество примеси. Той е добра основа за пътища, но не и като основен строителен материал за сгради.

Ето защо Копач взаимства от примера на други европейски страни, които са пионери в новите методи за рециклиране. Някои страни в Европа се справят по-добре от други на този фронт. В Холандия отпадъците се озовават на депата само, когато не е възможно оползотворяване. Докато 18 % от бетона в Швейцария съдържа рециклирани материали.

Но има нов метод, който привлича вниманието на Дмитрий.

Кой е новият метод за рециклиране на бетон?

Професор във Vrije Universiteit Brussel (VUB) разработва с иноватори от Белгия и Холандия по-пълноценен начин за рециклиране на бетон.

Строителната основа се състои от камъни или чакъл, пясък, свързващо вещество – обикновено цимент – и вода. Всички тези твърди компоненти могат да бъдат извлечени от отпадъците.

Пясъкът и чакълът се отделят от бетона, ако го смилате механично по определен начин. По-фината част, съдържаща хидратирания и по този начин „завършен“ цимент, трябва да бъде преработена, докато стане отново използваема като свързващо вещество“, обяснява професор Хуберт Рахиер.

Холандската компания Slim Breker е разработила машината „SmartCrusher“, която извършва разделянето.

Специално проектирана високомощна микровълнова фурна след това започва да работи върху силата на цимента, като го нагрява до 600°C, за да бъде в състояние за многократна употреба. Използваната за процеса енергия е генерирана от соларни панели. Т

Дмитрий се свързва с професора, след като се запознава с метода онлайн. В разговорите с Рахиер помага и украински преводач, живеещ в Брюксел.

Това още веднъж потвърждава, че където и да сме, всеки украинец е готов да допринесе за развитието и възстановяването на страната ни“, казва Дмитрий.

Прочетете още:

https://esgnews.bg/berk-butan-za-zemetreseniyata-v-turcziya-ne-e-vreme-za-otchayanie-vreme-e-za-dejstvie/

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ