ESG News

Четири климатични индикатора счупиха рекорди през 2021 г.

Доклад на климатичната организация към ООН представя мрачни констатации и провала на човечеството

Споделяне:

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН публикува годишния си доклад за състоянието на климата в сряда и констатациите в него са доста мрачни по отношение на развитието на климатичната криза. Докладът установява, че четири ключови климатични индикатора са счупили рекорди през 2021 г.: концентрацията на парникови газове, повишаване на морското равнище, подкиселяване и повишаване на температурата на океана.

„Днешният доклад за състоянието на климата е мрачно ехо на неуспеха на човечеството да се справи с изменението на климата. Изкопаемите горива са задънена улица – екологично и икономически“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в отговор на доклада, съобщи The Guardian.

Концентрации на парникови газове: Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достигна рекордните 413.2 части на милион (ppm) през 2020 г., което е 149% от прединдустриалните концентрации. Има индикации, че нивата на въглероден диоксид са продължили да се покачват оттогава. Те достигнаха 419.05 ppm през април 2021 г. и 420.23 ppm през април 2022 г., според месечните измервания, направени в Мона Лоа, Хавай.

Подкиселяване на океана: Океанът абсорбира приблизително 23% от въглеродния диоксид, освободен в атмосферата, и това го подкиселява, понижавайки неговото pH, и вреди на морския живот. РН на океана вероятно е най-ниското си от 26 000 години.

Температура на океана: Океанът също така абсорбира около 90% от топлината, уловена в атмосферата заради емисиите на парникови газове, според доклада. Топлинното съдържание на горните 2000 метра на океана достигна рекордно високо ниво през 2021 г.

Покачване на морското равнище: Средното покачване на морското равнище достигна най-високото си ниво през 2021 г. То се е покачвало средно с 4.5 милиметра годишно между 2013 и 2021 г., повече от два пъти по-бързо спрямо периода 1993 и 2002 г. Това повишение се дължи най-вече на топенето от ледените шапки.

Докладът също така вижда доказателства за изменението на климата в други ключови показатели. Последните седем години са били най-горещите в историята. 2021-ва беше по-хладно, отколкото можеше да бъде иначе, защото започна и завърши с феномена Ла Ниня, но този типично охлаждащ модел на времето не успя да обърне цялостната тенденция на затопляне. Средната глобална температура през 2021 г. е била с 1.11 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

„Въпрос на време е да видим още една най-топла година в историята“, каза генералният секретар на СМО проф. Петтери Таалас в прессъобщението. „Климатът ни се променя пред очите ни.“

Докладът също така се фокусира върху екстремните метеорологични явления, които нарича „ежедневното лице“ на изменението на климата. Гореща вълна в Британска Колумбия, Канада, доведе до повишаване на температурите до 49.6 градуса по Целзий и уби повече от 500 души, а горещите вълни счупиха или изравниха рекордите в Калифорния и Средиземно море. Опустошителни наводнения струват 17.7 млрд. долара в китайската провинция Хенан и повече от 20 млрд. долара в Германия.

Гутериш се възползва от възможността да призове за инвестиции във възобновяема енергия.

„Единственото устойчиво бъдеще е възобновяемото“, каза той, цитиран от The Guardian.

„Добрата новина е, че спасителната линия е точно пред нас. Вятърът и слънчевата енергия са лесно достъпни и в повечето случаи са по-евтини от въглищата и други изкопаеми горива. Ако действаме заедно, трансформацията към възобновяема енергия може да бъде мирният проект на 21-ви век.“

Служители на ООН обаче също критикуваха правителствата, че не са предприели действия по отношение на климатичната криза. Те отбелязаха, че извънредната ситуация е била изместена в новините от проблеми, като пандемията от коронавируса и инвазията на Русия в Украйна.

„Виждаме много избори, които се правят от много големи икономики, които, честно казано, имат потенциала да заключат високовъглеродно и силно замърсяващо бъдеще и ще изложат на риск нашите климатични цели“, каза специалният съветник на Гутериш по действията в областта на климата Селуин Харт, цитирана от Reuters.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ