ESG News

Четири климатични индикатора счупиха рекорди през 2021 г.

Доклад на климатичната организация към ООН представя мрачни констатации и провала на човечеството

Споделяне:

Световната метеорологична организация (СМО) към ООН публикува годишния си доклад за състоянието на климата в сряда и констатациите в него са доста мрачни по отношение на развитието на климатичната криза. Докладът установява, че четири ключови климатични индикатора са счупили рекорди през 2021 г.: концентрацията на парникови газове, повишаване на морското равнище, подкиселяване и повишаване на температурата на океана.

„Днешният доклад за състоянието на климата е мрачно ехо на неуспеха на човечеството да се справи с изменението на климата. Изкопаемите горива са задънена улица – екологично и икономически“, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в отговор на доклада, съобщи The Guardian.

Концентрации на парникови газове: Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата достигна рекордните 413.2 части на милион (ppm) през 2020 г., което е 149% от прединдустриалните концентрации. Има индикации, че нивата на въглероден диоксид са продължили да се покачват оттогава. Те достигнаха 419.05 ppm през април 2021 г. и 420.23 ppm през април 2022 г., според месечните измервания, направени в Мона Лоа, Хавай.

Подкиселяване на океана: Океанът абсорбира приблизително 23% от въглеродния диоксид, освободен в атмосферата, и това го подкиселява, понижавайки неговото pH, и вреди на морския живот. РН на океана вероятно е най-ниското си от 26 000 години.

Температура на океана: Океанът също така абсорбира около 90% от топлината, уловена в атмосферата заради емисиите на парникови газове, според доклада. Топлинното съдържание на горните 2000 метра на океана достигна рекордно високо ниво през 2021 г.

Покачване на морското равнище: Средното покачване на морското равнище достигна най-високото си ниво през 2021 г. То се е покачвало средно с 4.5 милиметра годишно между 2013 и 2021 г., повече от два пъти по-бързо спрямо периода 1993 и 2002 г. Това повишение се дължи най-вече на топенето от ледените шапки.

Докладът също така вижда доказателства за изменението на климата в други ключови показатели. Последните седем години са били най-горещите в историята. 2021-ва беше по-хладно, отколкото можеше да бъде иначе, защото започна и завърши с феномена Ла Ниня, но този типично охлаждащ модел на времето не успя да обърне цялостната тенденция на затопляне. Средната глобална температура през 2021 г. е била с 1.11 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

„Въпрос на време е да видим още една най-топла година в историята“, каза генералният секретар на СМО проф. Петтери Таалас в прессъобщението. „Климатът ни се променя пред очите ни.“

Докладът също така се фокусира върху екстремните метеорологични явления, които нарича „ежедневното лице“ на изменението на климата. Гореща вълна в Британска Колумбия, Канада, доведе до повишаване на температурите до 49.6 градуса по Целзий и уби повече от 500 души, а горещите вълни счупиха или изравниха рекордите в Калифорния и Средиземно море. Опустошителни наводнения струват 17.7 млрд. долара в китайската провинция Хенан и повече от 20 млрд. долара в Германия.

Гутериш се възползва от възможността да призове за инвестиции във възобновяема енергия.

„Единственото устойчиво бъдеще е възобновяемото“, каза той, цитиран от The Guardian.

„Добрата новина е, че спасителната линия е точно пред нас. Вятърът и слънчевата енергия са лесно достъпни и в повечето случаи са по-евтини от въглищата и други изкопаеми горива. Ако действаме заедно, трансформацията към възобновяема енергия може да бъде мирният проект на 21-ви век.“

Служители на ООН обаче също критикуваха правителствата, че не са предприели действия по отношение на климатичната криза. Те отбелязаха, че извънредната ситуация е била изместена в новините от проблеми, като пандемията от коронавируса и инвазията на Русия в Украйна.

„Виждаме много избори, които се правят от много големи икономики, които, честно казано, имат потенциала да заключат високовъглеродно и силно замърсяващо бъдеще и ще изложат на риск нашите климатични цели“, каза специалният съветник на Гутериш по действията в областта на климата Селуин Харт, цитирана от Reuters.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ