ESG News

Чехия и България се конкурират за COP29

Обмисля се и вариант за съвместно домакинство на климатичната конференция на ООН през 2024 г.

Споделяне:

Чешката република обмисля да кандидатства за домакинство на следващата срещата на върха на ООН за климата (COP29) през 2024 г. Това ще я постави в конкуренция с няколко други страни, включително България, които вече също заявиха желание да бъдат домакини на глобалното събитие.

При обмислянето на евентуално домакинство, ние вземаме предвид както логистичните, така и финансовите предизвикателства за страната домакин, но също и нашия опит с енергийната трансформация и декарбонизацията“, каза за Reuters заместник-министърът на околната среда Ян Дусик.

Той уточни, че все още няма окончателно решение за кандидатурата, а също така се обмисля вариант за съвместна кандидатура с друга страна от Източна Европа.

България е конкурент

България вече заяви желанието си да бъде домакин на глобалните климатични преговори след две години. Дусик каза, че няколко държави от региона са изразили интерес да бъдат съвместни домакини на събитието.

Годишните срещи COP привличат десетки хиляди делегати и осигуряват среда, в която почти всички страни по света преговарят за съвместни усилия за предотвратяване на катастрофалните промени в климата и оценяват своя напредък.

Домакинството на климатичното събитие на ООН носи международен престиж и туристически приходи, но също така и интензивен медиен контрол, разходи и логистични проблеми.

Успехът през 2015 г.

Конференцията, организирана от Франция през 2015 г., доведе до забележителното Парижко споразумение за изменението на климата, където страните се споразумяха да се опитат да ограничат глобалното затопляне до 1.5 C над прединдустриалните нива. Това споразумение послужи като ръководство за целите и политиките на правителствата за намаляване на емисиите оттогава, въпреки че много от тях все още не успяват да постигнат целите в документа.

Правата за домакинство на конференцията са предназначени да се сменят между петте глобални региона на ООН. Африканският домакин Египет има тазгодишната конференция COP27, която е в ход. Обединените арабски емирства бяха избрани за домакин на COP28.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ