ESG News

Екоактивисти организираха безпрецедентен протест в рамките на COP27

Споделяне:

В конферентния център на египетския курортен град Шарм Ел Шейх се проведе първият мащабен протест в рамките на провеждащия се в момента глобален климатичен форум на ООН (COP27). Акцията се проведе в Синята зона, която обикновено е запазена само за официални събития и не е достъпна за всички активисти, съобщава Euronews Green. Организаторите казват, че протестът се е провел вътре в конференцията, тъй като египетските власти не биха ги допуснали по улиците.

Голямата група протестиращи скандираха лозунги като „няма климатична справедливост без човешки права“. Според активистите срещата на върха на ООН за климата вече е „загубена и опорочена“.

„Никога няма да бъдем победени“

Основната тема на протеста – „Никога няма да бъдем победени“ – е препратка към правата на човека и призива за климатична справедливост. Маршът бе воден Сана Сейф, сестра на затворения британско-египески активист Ала Абдел-Фатах, който провежда гладна стачка.

Тези, които са на власт, смятаха, че гласът ми ще бъде заглушен“, каза тя пред тълпата, добавяйки, че „не може да има климатична справедливост без човешки права“.

И други съпроводиха шествието, включително филипинската активистка за климатична справедливост Мици Джонел Тан, която акцентира върху убийствата и лишаването от свобода на защитници на околната среда.

Загубите и щетите – повтаряща се тема на конференцията на ООН за климата – също бяха голяма тема на речите, изнесени на марша.

Правителствата, които причиниха климатичната криза и накараха тези, които са най-малко отговорни за тази криза, да платят за нея с живота, поминъка, домовете и културите си – те ни дължат тези репарации и трябва да платят сега“, настоя пред тълпата Тасним Есоп, изпълнителен директор на Climate Action Network.

Глобална вълна от протести

Акцията в Шарм Ел Шейх е най-голямата, провеждана досега на конференцията за климата. Протести имаше и на други места, включително Лондон, Единбург и Париж, в подкрепа на шествието на COP27.

В Лисабон стотици хора излязоха по улиците. Десетки щурмуваха сградата, в която министърът на икономиката Антониу Коща говори, настоявайки той, който е бивш петролен директор, да подаде оставка.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:
Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ