ESG News

България поиска домакинство на климатичната конференция на ООН

Президентът Румен Радев изтъкна напредъка на страната ни и готовността да посрещнем световния елит на COP29

Споделяне:

България изрази готовност да бъде домакин на 29-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата през 2024 г. (COP29). Това бе заявено от президента Румен Радев по време на речта му в рамките на тазгодишното събитие (COP27).

Той посочи, че настоящият форум се провежда в драматично време, белязано от влошена среда на сигурност и засилени геополитически предизвикателства, предизвикани от войната в Украйна, тежки енергийни, икономически и социални кризи.

Не бива обаче да позволяваме всички тези кризи да провалят общата ни решимост да се борим с изменението на климата, особено като се имат предвид многото скорошни безпрецедентни климатични бедствия”, каза българският държавен глава.

Според него най-надеждните научни източници ясно показват, че устойчивото на климатичните промени развитие е изложено на риск при сегашните нива на глобално затопляне.

Трябва да обединим усилията си и да използваме времето, с което все още разполагаме, за да предотвратим най-лошите последствия от изменението на климата. Изменението на климата е глобална заплаха и може да бъде преодоляно само чрез глобален отговор”, каза Радев.

Президентът подчертава, че България е твърдо ангажирана с целите на Парижкото споразумение. “Моята страна ще постигне съвместно с останалите държави членки на ЕС целта за климатична неутралност до 2050 г.”, категоричен беше държавният глава.

Напредъкът на България

Радев цитира статистика, според която емисиите на парникови газове в България през 2020 г. са намалели с 57% в сравнение с базовата година. “Преизпълнихме националната си цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление на енергия със 7%, като през 2020 г. този дял ще бъде 23%”, каза още българският президент.

Той посочи, че диверсификацията на енергийните доставки е от решаващо значение и България вече засили усилията си за осигуряване на по-добра междусистемна свързаност със съседните държави. Междусистемната газова връзка Гърция – България (ICGB), открита на 1 октомври тази година, значително засилва сигурността на доставките на газ не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа и извън него.

Недостатъчни амбиции

“Засилената глобална амбиция за смекчаване на последиците от изменението на климата не е достатъчна”, категоричен е Радев. “Работната програма за смекчаване на последиците от изменението на климата е инструмент за преодоляване както на недостига на амбиции, така и на недостига на изпълнение чрез засилени действия от страна на всички заинтересовани страни, преразглеждане и преминаване към цели за цялата икономика.”

Необходимо е да разширим и укрепим програмата за адаптация, а работната програма от Глазгоу – Шарм ел Шейх по глобалната цел за адаптация ще ни позволи да направим това”, посочи в изявлението си на COP27 президентът.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ