ESG News

30% отстъпка от такса смет за великотърновци, ако компостират отпадъци

Ако едно домакинство компостира биоразградими отпадъци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал, отстъпката става 60%

Споделяне:

Община Велико Търново въвежда ново облекчение от такса смет – за компостиране на биоразградими отпадъци. 30% от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване ще се възстановяват на домакинствата във Велико Търново и населените места от общината, съобщава Kmeta.bg.

Необходимо е до 31 януари да се подаде декларация, че в съответния имот ще се извършва компостиране

Остава в сила и 30% отстъпка за домакинства, които събират разделно отпадъци от хартия, пластмаса и стъкло и ги предават на специализираната площадка в „Дълга лъка“, или в мобилния пункт, който всяка събота и неделя е в кварталите. Тя се начислява при достигане на 150 килограма за година. Ако едно домакинство компостира биоразградими отпадъци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал, тогава отстъпката от такса смет в частта – сметосъбиране и сметоизвозване става 60%.

Площадката за разделно събиране на отпадъци във Велико Търново функционира от януари 2022 г.

Хиляди жители на града вече я използват, а над 200 домакинства са достигнали и преминали 150 килограма разделно събрани отпадъци от пластмаса, хартия и стъкло. Предвид големия интерес и от страна на хора от населените места от общината, през настоящата година е предвидено изграждане на още две площадки – в Килифарево и в Ресен.

Освен пластмаса, хартия, метал и стъкло, за които се прави отстъпка от таксата, в обекта в „Дълга лъка“ се събират и едрогабаритни отпадъци /мебели/, строителни отпадъци, дрехи, електрическо и електронно оборудване, батерии и отработени кухненски масла.

Прочетете още:

Подаряват нов климатик срещу отказ от печка на дърва и въглища във Велико Търново

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ