ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

28 държави рискуват да загубят половината от приходите си от изкопаеми горива до 2040 г.

Тъй като търсенето в бъдеще ще намалява, а предлагането ще остане високо, това може да доведе до спад в цените на петрола и природния газ

Споделяне:

Енергийният преход може да донесе „много реален“ финансов риск за страните петролни производителки, предупреждава нов доклад. Какво може да се направи по въпроса?

Обединените арабски емирства са една от държавите, които могат да загубят повече от 50% от приходите, реализирани от изкопаеми горива, на фона на преминаването към по-чиста енергия.

Търсенето на изкопаеми горива се очаква да достигне връхната си точка към 2030 г., след което да започне да намалява, заявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ) през октомври.

Какво обаче означава това за държавите, които зависят от постъпления от продажба на петрол и природен газ, като домакина на COP28 Обединени арабски емирства?

Евентуалният спад може да причини сериозни проблеми в държавните финанси, както и спираловидни социални вълнения, се посочва в анализа на Carbon Tracker.

Електричеството е на път да се превърне в основата на цялата енергийна система, на фона на намаляващите разходи за вятърна и соларна енергия, както и при цените на батериите“, казва Гай Принс, старши анализатор и автор на доклада.

Според него, това е сериозна заплаха за страните износители на петрол и газ, тъй като спадащото търсене на изкопаеми горива ще доведе до значително понижение в бъдещите им приходи.

Тъй като търсенето в бъдеще ще намалява, а предлагането ще остане високо, това може да доведе до спад в цените на петрола и природния газ. Това би означавало, че 40 от големите износителки на изкопаеми горива ще намалят приходите си от съвкупните 17 трилиона долара до 9 трилиона долара към 2040 г.

За 28-те най-големи производители, сред които Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, постъпленията могат да намалеят с над 50%. Какво могат да направят те, както и останалите държави по света?

Търсенето на петрол и газ ще намалява заради климатичната криза

Правителствата по целия свят се стремят да приложат по-строги климатични политики в отговор на безпрецедентните горски пожари, горещи вълни, наводнения и суши, докато климатичната криза се разраства.

Оставащото количество въглероден диоксид, което може да се генерира в следващите години, бързо намалява, а с това приближаваме и безопасната граница от 1.5°C затопляне на атмосферата. Ето защо от МАЕ прогнозират сериозен спад на търсенето на изкопаеми горива в годините след 2030 г.

Според агенцията, потреблението на петрол ще намалее до 54.8 млн. барела дневно към 2050 г. спрямо над 100 млн. барела/дневно към 2019 г. На фона на очакваното понижение, редица големи петролни производители планират да увеличат добива си и инвестициите в нови находища.

Да загубиш между 50 и 80% от приходите си

Докладът на Carbon Tracker анализира 40 държави, чиито икономики зависят от приходите от продажби на петрол и природен газ. Той изчислява доколко правителствата на тези страни разчитат на приходи от изкопаеми горива и с колко биха намалели те в периода 2023-2040 г. при ограничаване на глобалното затопляне с до 1.8°C над прединдустриалните нива.

Изчисленията показват, че общо 28 държави могат да загубят повече от 50% от постъпленията си.  На над 60 на сто може да възлизат загубите при Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Подобна съдба очаква и шест африкански държави – Нигерия, Ангола, ЧАД, Конго, Екваториална Гвинея и Габон. В тези държави, с изключение на Габон, приходите от нефт и газ формират над 70% от общите приходи в хазната.

Това се случва на фона на прогнозата, че в Африка към 2050 г. ще живеят двойно повече хора – около 2.5 млрд. души.

При Венецуела, която разчита основно на парите от изкопаеми горива, загубите могат да достигнат и 80 на сто, което поставя страната сред тези с най-голям риск в бъдеще.

Четете още: 

Защо всяка година в Аляска се раздават „петролни чекове“ за над €1000?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ