ESG News

200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ инсталации в българските предприятия

Процедурата покрива 50% от разходите по проектите

Споделяне:

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване за фирмите трета процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост. Програмата е за българските фирми, които имат желание да изградят свои ВЕИ инсталации в комбинация с батерии за локално съхранение на енергия. Общият бюджет на програмата е 200 милиона лева, съобщава МИР.

Компаниите могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер между 75 хиляди до 1 млн.лв.

За кои фирми е мярката?

Мярката е насочена към микро-, малки, средни фирми и дружества до 3 хиляди служители от различни икономически сектори.

Съфинансирането е до 50 % по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата, осигурени от МИР, ще могат да бъдат инвестирани в изграждане на мощности до 1MW и съоръжения за съхранение на електроенергия. Изграждането на фотоволтаичната система трябва да е върху сграда или имот, изцяло собственост на кандидата. Токът от системите ще се използва по време на конкретното производство.

Средствата ще стимулират намаляването на потреблението и преминаването към енергийна независимост. Основният и единствен фокус на мярката е слънчевата фотоволтаична енергия, както и придобиването на технологии и съоръжения за съхранение под формата на батерии. Това допринася за баланса в произведената мощност.

МИР очаква интересът на компаниите да е голям. Това е третата отворена мярка за бизнеса по линия на Министерството на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Първите две бяха обект на голямо внимание от страна на предприятията с над 10 200 кандидати. На 30 декември миналата година МИР публикува първите 953 одобрени проектни предложения на компании в България по плана за възстановяване и устойчивост, които ще получат близо 260 млн. лв. за модернизация.

Документите се подават електронно през системата ИСУН 2020 до 16:30 часа на 15 май. Въпроси по условията могат да се задават в платформата, до 21 дни преди изтичането на кандидатстването.

Прочетете още:

Над 1 млн. европейски домакинства са инсталирали батерии

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ