ESG News

Норвегия има депозитна система за пластмасови бутилки от 1902 г.

Норвежката схема за връщане на депозити е световен модел за подражание

Споделяне:

Норвегия е една от първите страни в света, които въвеждат система за връщане на депозити (DRS) за бутилки за многократна употреба, система за стъклени контейнери за многократна употреба, създадена за първи път през далечната 1902 г., и автоматизирано връщане на стъклени бутилки за многократна употреба чрез т.нар. автомати за обратна продажба (RVM), които за първи път влизат в действие в началото на 70-те години.

Скандинавската страна е световен модел за подражание за възстановяване и рециклиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, тъй като депозитната система за връщане е една от най-ефективните в света с нейната конкурентна стойност на депозита, която стимулира наистина потребителите да връщат своите празни бутилки.

Жителите на Норвегия плащат 2 NOK (около 0,20 €) за бутилки и кенчета от 0,5 литра или по-малко и 3 NOK (около 0,30 €) за такива над 0,5 литра. През 2021 г. са върнати средно 92,3 на сто от кенчетата, 91,5 на сто от кутиите и 92,8 на сто от пластмасовите бутилки.

Норвежката система за връщане на депозити за контейнери за напитки за еднократна употреба е уникална с това, че е създадена доброволно от индустрията за търговия на дребно с напитки и хранителни стоки. Тя е въведена през 1999 г. и е движена от елемент, уникален за Норвегия: екологично данъчно облагане, наложено от норвежкото правителство.

Към днешна дата има основен данък за производителите на напитки върху всички контейнери за еднократна употреба, плюс променлив екологичен данък, който се намалява с увеличаване на процента на връщане. Контейнери с процент на възвръщаемост от 95% или повече са освободени от екологичен данък, създавайки завладяващ финансов стимул за производителите да участват в DRS и да постигнат възможно най-висок процент на възвръщаемост.

Кои други страни в ЕС имат депозитни системи за връщане на бутилки?

Към днешна дата редица европейски страни имат депозитни системи за събиране на пластмасови, алуминиеви и стъклени бутилки. Вдъхновена от скандинавските страни, Германия също въвежда депозитна система за бутилки през 2002 г., която носи името Einwegpfand. Тя изисква от всички магазини, които продават напитки в страната, да приемат обратно опаковките и да връщат депозит на клиентите. Депозитът на пластмасовите бутилки е 0,25 евроцента. Цената за стъклените бутилки и алуминиеви кенчета е по-ниска. Подобно на Норвегия, процентът на възвръщаемост в Германия е над 90% както за пластмаса, така и за метал.

Дания има една от най-успешните депозитни системи в света с 1,9 млрд. бутилки и кутии, върнати през 2021 г. Процентът на връщане на пластмасови бутилки е най-високият в Европа – 96%. Също така 93 на сто от бутилките и кутиите се рециклират в нови продукти за ползване, което е триумф за кръговата икономика.

Шотландия също въвежда система за връщане на депозити (DRS), която се очаква да започне да функционира през август тази година. Магазините ще добавят 0,23 евроцента към цената на бутилките и кутиите за еднократна употреба, а клиентите ще могат да си върнат тези пари, когато ги върнат за рециклиране. Целта е до 2024 г. да се постигне 90% на събираемост на бутилки и кутии.

Англия, Северна Ирландия и Уелс също имат планове за въвеждане на схема за връщане на бутилки. За първи път тя бе обявена през 2018 г.,но най-вероятно ще започне да функционира през 2025 г. Англия и Северна Ирландия няма да връщат депозит за стъклени бутилки, докато Шотландия и Уелс планират да го правят. Zero Waste Scotland изчислява, че тази малка разлика ще им позволи да рециклират повече от 500 милиона стъклени бутилки годишно. Това добавя повече от 1,2 милиона тона спестени CO2 през следващите 25 години.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ