ESG News

110 събрани чувала с отпадъци след акция на „За Земята“ в Рила

Екологичната организация „За Земята“ за поредна година организира почистване в национален парк „Рила“

Споделяне:

Проблемът с неправомерно изхвърлените отпадъци в природата продължава да бъде все така актуален, а с най-трудно достъпните случайни сметища по планините от години са се заели най-различни хора и организации. От поставяне на табели, подсещащи туристите да прибират боклука след себе си в раницата си, до организирани почиствания, екозащитниците не се примиряват пред нехайството на сънародниците си и активно действат за подобряване на средата, в която всички ние живеем.

23-годишна традиция в почистванията

Екологично сдружение „За Земята“ е един от примерите за нестихващи усилия в посока опазване на околната среда. През далечната 1999 г. организацията стартира акцията „Боклукът в раницата“, благодарение на която до днес са премахнати над 120 тона отпадъци от националните и природните паркове на България. Години по-късно акцията става част от мащабната дългосрочна кампания „ИзЧисти Планини“, насочена към намаляване на отпадъците чрез превенция. В рамките на кампанията се организират почиствания и се инициира съвместната работа с институциите, свързани с планината – националните и природните паркове, общините, хижите, Българско туристическо дружество и различни неправителствени организации.

„За Земята“ си поставя за цел освен почистване на замърсени терени и отстраняване на нелегалните сметища, също и да възпита отговорно отношение към планината и към начина, по който хората се отнасят с отпадъците си. От организацията приканват туристите да си носят собствени съдове и прибори в планината, вместо да използват еднократните пластмасови такива по хижите, както и да прибират в раницата си собствения и чуждия отпадък.

Акции за почистване през 2022 г.

За 2022 г. до момента ЕС „За Земята“ има две организирани акции за почистване на високопланински територии – в природен парк „Странджа“ през май и в национален парк „Рила“ през август. Рилското почистване се случи в периода от 25 до 29 август в района на хижа Мальовица. В него взеха участие 70 доброволци от цялата страна, включително и от други държави (Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания), почиствайки родната планина в рамките на четирите дни.

Снимка: “За Земята”

В акцията се включиха и много младежи и деца, като най-малките от тях бяха едва на 2 години. Почистването беше част от кампанията “ИзЧисти планини” и резултатът от него е впечатляващ – бяха събрани 110 чувала с отпадъци, с тегло от приблизително 2 тона. Доброволчески групи стигнаха и до едни от най-посещаваните заслони в района – Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до самия връх Мальовица.

Боклуци на учудващи локации

Дори и на тази голяма надморска височина и труднодостъпен терен почистващите се натъкват на най-разнообразни отпадъци като стари консерви, стъкло, текстил и нов боклук, предимно пластмасов.

“Видяхме пълно с боклук кошче на заслон, до който се стига след 3 часа високопланинско ходене – не мога да си представя какво си мислят хората, които са хвърляли този боклук – че ще дойде камиона за отпадъци ли?” – сподели пред ESGnews Данита Заричинова, част от екип “Нулеви отпадъци” към ЕС „За Земята“.

По време на акцията доброволците попадат на старо сметище в близост до хижа Мальовица. Въпреки че е заровено в пръст и растителност, там природозащитниците откриват огромни количества битови отпадъци отпреди десетилетия – килими, балатуми, възглавници, вериги от шейни, даже и радиатор, и акумулатор. За щастие сегашните хижари вече изнасят отпадъците от хижата до депото в Самоков, но въпреки геройските усилия на доброволците старото сметище трудно може да бъде изчистено изцяло.

Снимка: “За Земята”

Наследството на туристите

От организацията съобщават, че най-често срещаният отпадък, който са открили по поляни, скали и храсти, са били пластмасовите бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки. За справянето с такъв тип отпадъци има решение – депозитна система. От „За Земята“ настояват за въвеждането ѝ възможно най-скоро. Опитът на други държави, където има вече работеща система за връщане на пластмасови бутилки и кенчета срещу определена сума, сочи, че използването на подобна система за събиране на отпадъци от такъв тип води до значителното им намаляване в природата.

На тазгодишната акция в Рила се провежда и дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема „Нулеви отпадъци и отговорно планинарство“ по програма на Министерството на околната среда и водите: „Политики за младежта в сферата на околната среда“. То е първото от няколко планирани събития, които ще се организират от ЕС “За Земята” и Национален парк Рила.

По време на събитието всички доброволци си носят собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета. По този начин те отправят важно послание към туристите, които се качват по планините, както и към хижарите – да се спре използването на еднократни чаши, чинии и прибори, които бързо се превръщат в нежелан отпадък. Природата ни дава толкова много, а иска толкова малко в замяна – уважение. Нека бъдем отговорни не само в планината, но и извън нея, и да използваме съдове за многократна употреба!

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ