ESG News

„Зеленото“ финансиране в България се завихря още повече

Административните пречки обаче остават на дневен ред въпреки някои облекчения

Споделяне:

Финансирането на зелени и екологични проекти изглежда във вихъра си през последните години. А по всичко личи, че тепърва ще се ускорява. Доказателство за това са отпуснатите кредити за десетки, ако не и стотици милиони евро от водещите банки в България. Фокусът им върху ВЕИ сектора следва глобалните тенденции в тази посока. Апетитът на предприемачите обаче все още може да бъде притъпен от тежката бюрокрация в страната.

Това стана ясно по време на втория ден от регионалната конференция за възобновяема енергия RЕ-Source Southeast, която се провежда в „София Тех Парк“.

В първия ден от конференцията енергийният министър Александър Николов определи България като „най-добрата дестинация за инвестиции в ВЕИ“. В добавка на това подчерта, че y нac дoxoднocттa e в пъти пo-гoлямa в cpaвнeниe c дpyги дъpжaви в тaзи cфepa. Наред с това темата за зелената енергия и енергийната ефективност заемат основна част в Националния план за възстановяване и устойчивост на страната. От Електроенергийния системен оператор обърнаха внимание, че само ЕСО например трябва да осигури възможност за присъединяване на повече от 4500 мегавата зелени централи със средства от ПВУ.

Показателни за тенденцията към задълбочаване на „зеленото“ финансиране са и действията на две от основните банки на българския пазар. Миналата година 30% от инвестиционните проекти на ПроКредит Банк, отпуснати на бизнеса, са със зелена насоченост, стана ясно от думите на ръководителя на отдел „Опазване на околната среда и Зелени проекти“ в банката Константин Киров. Колегата му Асен Ягодин, изпълнителен директор с ресор „Корпоративно банкиране и финансови пазари“ в конкурентната „Пощенска банка“, каза, че тя е отпуснала кредити от над 60 млн. евро във ВЕИ сектора.

Да подкрепя развитието на енергийния сектор и в частност декарбонизацията чрез инвестициите в зелена енергия е основна част и от стратегията на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Каква всъщност финансират?

Едно от водещите направления на ЕБВР например е в посока финансиране на проекти. Заради малкия си екип в България обаче банката се фокусира върху малко на брой, но сравнително мащабни и комплексни проекти, обясни помощник-директорът Светлин Писленски.

Константин Киров от ПроКредит Банк уточни, че проектите на неговата банка не са само за фотоволтаици и възобновяеми енергийни източници, но включват и ефективни сгради, био органично земеделие и много други. Основен фокус са ѝ малки и средни предприятия.

Подходът на банката е да се фокусира върху малките бизнеси и по-малките консуматори в обществото, тъй като техните инвестиции във фотоволтаици имат най-висока добавена стойност. При собствено потребление ползите са най-много“, изтъкна Киров.

Той напомни също, че банката е реализирала проект, чрез който е изградила и дарила над 65 зарядни станции в цялата страна за свои частни клиенти. Зареждането обаче е достъпно за всички.

„Пощенска банка“ пък е участвала активно във финансирането на проекти и още от времето на „първата вълна“ на изграждане на фотоволтаичните и вятърните централи. По думите на Асен Ягодин нейният фокус са възобновяемите източници, чието кредитиране е започнало от далечната 2007 г.

„През последните шест месеца има интензивно търсене и интерес за инвестиции в проекти за производство на електроенергия от слънце, допълни Ягодин. Заради това може да се каже, че фокусът на банката в момента е поставен върху финансиране на проекти в слънчевата електроенергия. Той обърна внимание на развитието на технологиите и тенденцията към спад на цените им. Панделите се подобряват, но все още има много предизвикателства пред тези за съхранение на енергия.

Ако се подобрят технологиите за съхранение на енергия, това до голяма степен е бъдещето на българската енергийна система.“

Банката работи и по нови сделки за 65-70 млн. евро. „Това подсказва, че определено вярваме в производството на енергия от възобновяеми източници, а от друга страна стимулираме и инвестиции на всички мерки, които бизнесът би могъл да направи за по-добра енергийна ефективност, така че да намали разходите си за потребление на електроенергия“, заяви Ягодин.

По думите на Ягодин „Пощенска банка“ твърдо стои зад зеления преход. Той допълни, че банката прави всичко възможно, за да облекчи неговата реализация. И обърна внимание на…

… административните пречки

Според Ягодин има прекалено много административни и други пречки пред реализацията на фотоволтаични проекти. Той обясни, че между покупката на земята за фотоволтаичен парк и началото на неговото изграждане минава твърде дълъг срок, затова банката дава насоки и подпомага подобни проекти.

Все пак държавата се опитва да прави някакви промени. Както напомни и министърът на екологията Борислав Сандов вчера, изгpaждaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници зa coбcтвeни нyжди вeчe щe e пo-лecнo. Миналата седмица бяxa пpиeти oĸoнчaтeлнo пpoмeнитe в Зaĸoнa зa eнepгиятa oт възoбнoвяeми изтoчници и cлeд oбнapoдвaнeтo им в Дъpжaвeн вecтниĸ пpeдпpиятия и инcтитyции щe мoгaт дa изгpaждaт BEИ инcтaлaции caмo c yвeдoмлeниe, бeз дa се нaлaгa дa чaĸaт paзpeшeниe. Oт тoвa oблeĸчeниe нa пpoцeдypитe щe мoгaт дa се възпoлзвaт инвecтитopитe, ĸoитo плaниpaт дa изпoлзвaт изцялo гeнepиpaнaтa зeлeнa eнepгия, бeз дa пpoдaвa.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ