ESG News

Доброволци засадиха още 3500 дървета в „Новата гора край София“

Родители, учители и деца заедно засадиха 3400 фиданки в „Новата гора на София 2“ край село Негован

Споделяне:

“Нестле България” подкрепи инициативата на Столична община „Новата гора на София 2“ край с. Негован, като организира истински празник за цялото семейство. С обединените усилия на 500 доброволци на възраст от 1 до 81 години бяха засадени 3500 дъбови фиданки от вида „цер“.

Деца и ученици от над 10 детски градини и училища, повече от 30 студенти от Лесотехническия университет, заедно с техните преподаватели, доброволци от “Нестле България”, НСОРБ, БАЧУ, над 30 състезатели от Колоездачен отбор Omega Team, заедно със стотици граждани засадиха фиданки, които когато израснат ще произвеждат над 400 хил. килограма кислород годишно.

С много добро настроение, сред детски глъч и смях, въпреки хладното време рекордният брой доброволци, предвождани от Евгени Иванов – Пушката и Маруся Иванова активно засаждаха и още по-активно се забавляваха. Професионално подготвени аниматори показаха на всички деца как правилното засаждане на дърво може да се превърне в забавна игра, а за награда организираха специална програма.

Снимка: Нестле България

Някои ползи от дърветата в градската среда

  • Залесените пространства в градска среда активно работят за пречистване на въздуха от прах и вредни емисии, като ги усвояват на повърхността или ги акумулират в листата, което помага за подобряване на микроклимата в населеното място;
  • Всяко засадено дърво намалява съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата, пречиства въздуха и го прави по-качествен. Дърветата са най-мощният инструмент за фиксиране на въглерода, ограничаване на парниковия ефект и противопоставяне на климатичните промени.

Отглеждането на едно дърво, за да стане то годно за озеленяване в градска среда, отнема най-малко от 6 до 8 години, а при някои по-бавно растящи видове – до 12 години. В същото време унищожаването на дърво се случва за не повече от няколко минути. За съжаление освен природните бедствия, като пожари и наводнения, хората също допринасят активно за обезлесяването чрез изсичането на дървета, често пъти и незаконно. Затова всяко усилие за противодействие на последствията от обезлесяването е инвестиция в общото ни по-добро бъдеще като е важно да се знае, че засаждането на дърво е само първата стъпка, последващите усилия по отглеждането му са от изключително значение, за да може да се достигне до успешен краен резултат.

Повече за инициативата

В рамките на кампанията “Залесяваме активно” компанията организира 3 акции през пролетния залесителен сезон и една през есенния. В тях се включиха служители на “Нестле България” и стотици доброволци, които засадиха заедно над 10 0000 дъбови фиданки като част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ