ESG News

„Всички дишаме това писмо“: Кампания за чист въздух в София

Сдружение „Въздух за здраве“ изпрати писмо апел до столичния кмет Йорданка Фандъкова, изписано с мастило от основните замърсители

Споделяне:

Сдружение „Въздух за здраве“ – мрежа от лекари в цяла България – връчи писмо апел на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с което я призовават да вземе мерки за мръсния въздух в София. Апелът е озаглавен „Всички дишаме това писмо“, защото то е написано с мастило, за създаването на което са използвани основни замърсители на въздуха.

Особен акцент в кампанията се поставя върху сътрудничеството с институциите от здравния сектор, защото само с общи усилия могат да се предложат подходящи политики, в центъра на които да е общественото здраве, се посочва в пресинформацията.

Аналогични писма послания от сдружението са изпратили и до ключови политически фигури, институции и влиятелни личности. Всяко от тях е изписано ръчно от български калиграфи – Жаклина Жекова, Тодор Георгиев, Галин Ганчев, Даяна Доросиева, Цветислава Колева, Венцислав Джоков, Яел Тайг-Дуев, Весела Карапетрова и Наталия Чайкина.

Какво цели инициативата?

„Въздухът е необходим и един и същ за всички нас. Нивото на неговото замърсяване е отговорно за увеличаването на хроничните заболявания при уязвимите групи като хора в напреднала възраст, деца и хора с хронични заболявания. Според официални данни за периода 2015 – 2019 г. жертвите на въздушното замърсяване надвишават десетократно тези вследствие на инцидентите на пътя в същия период”, коментира д-р Александър Симидчиев, специалист по  белодробни болести и председател на сдружение „Въздух за здраве“.

Повод за началото на инициативата е стартиращият отоплителен сезон, а от Столична община за поредна година изостават с така необходимата за всички информационна кампания, която да допринесе за допълнително подобряване качеството на въздуха. На България ѝ предстои да съобрази своите настоящи и бъдещи политики за опазване на чистотата на въздуха с решенията, които съвсем скоро предстои да бъдат взети от Европейския парламент във връзка с новите препоръки на СЗО, които са правнообвързващи под формата на директива за изпълнение.

Недостатъчни усилия

Въпреки направеното до този момент за намаляване на замърсяването на въздуха, то се явява недостатъчно (потвърдено от съда на ЕС в дела срещу България и други наказателни процедури). Пред България отново ще изникне предизвикателството да отговори на нови, поне 2.5 пъти по строги (по-ниски) норми за въздушно замърсяване, което ще постави страната ни пред поредно изпитание – да трябва да навакса бързо в изработването и прилагането на по ефикасни и ефективни мерки за чист въздух под заплахата от нови санкции инициирани от ЕК пред съда на ЕС. Мерките се внасят по препоръка на СЗО поради високите нива на преждевременна смъртност, до която води лошото качество на въздуха.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ