ESG News

„Веолия“ и „Вага Енерджи“ изградиха огромна инсталация за биометан

Съоръжението е едно от най-големие в Европа и ще произвежда годишно 120 GWh газ от възобновяеми източници

Споделяне:

“Веолия” и “Вага Енерджи” обявиха пускането в експлоатация на най-голямата производствена инсталация за биометан с използването на биогаз от съоръжение за съхраняване на неопасни отпадъци. Разположена в най-големия обект за производство на биогаз във Франция, в Центъра за промишлена екология на “Веолия” в Клей Суии (региона на Париж), тази инсталация ще произвежда 120 GWh газ от възобновяеми източници годишно. Това е равностойно на средното годишно потребление на 20 000 домакинства или 480 автобуса, които се движат с биометан (BioNGV), като спестяват около 25 000 т емисии на CO2 всяка година.

Въз основа на технологията WAGABOX, разработена от “Вага Енерджи”, тази напълно автоматизирана и дистанционно управлявана производствена единица оползотворява и третира биогаза от депонирани отпадъци, за да го преобразува в биометан – газ, получен от 100% възобновяем източник. След това този „зелен“ газ се подава директно в газоразпределителната мрежа, експлоатирана от оператора GRDF, за да доставя енергия на домакинства и предприятия в региона за обичайното им потребление, но и за декарбонизация на транспортния сектор благодарение на биометана.

За проекта

Проектът Claye-Souilly е един от четирите разработени чрез партньорството между “Веолия” и “Вага Енерджи” във Франция. Производствената инсталация е вече в експлоатация в Сен-Пале́ (Шер), а други две съоръжения са в процес на изграждане в Ле Ам (Манш) и Шатузанж-ле-Губе (Дром).

След като бъдат пуснати в експлоатация, до 2024 г. тези четири инсталации ще осигуряват капацитет за производство на биометан до 175 GWh на година, като ще спестяват 35 000 т CO2 годишно.

„Веолия е основен участник в производството на биогаз и превръщането на биогаз в енергия. Групата вече произвежда 1.6 тераватчаса биогаз от анаеробно разграждане на отпадъци само във Франция. Възнамеряваме да допринасяме за развитието на пълноценно работещ сектор за производство на „зелен“ газ на европейско ниво, което е от съществено значение за енергийната сигурност и борбата срещу глобалното затопляне“, обясни Естел Бръшляноф, Главен оперативен директор на Групата “Веолия”. 

Центърът за промишлена екология, разположен в Клей – Суии, в района Ил дьо Франс, преработва и оползотворява до 1,5 милиона тона годишно общински и индустриални отпадъци. Той е оборудван вече със съоръжения, преобразуващи добития биогаз в топлина и електричество. С въвеждането в експлоатация на новата производствена инсталация за биометан, общото годишно производство на енергия на обекта от всички източници ще нарасне до 238 GWh, 40% увеличение спрямо настоящите енергийни доставки.

“Веолия” и биометанът

“Веолия” сега е един от най-големите производители на енергия от биогаз в света, с първичен енергиен ресурс от 6 TWh. Като световен лидер в екологичната трансформация, “Веолия” се стреми да оползотворява максимално биогаза под формата на биометан и да разширява глобалната си ресурсна база, като прилага принципите на кръговата икономика. Амбицията на Групата е да стане лидер в производството на биометан и да продължи да развива капацитета си за производство на зелена енергия в подкрепа на борбата срещу климатичните промени.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ