ESG News

Veolia ще добива въглеродно-неутрално биогориво от производство на целулоза

Биорафинерията ще увеличи суровините за биогорива в Европа и ще засили независимостта на континента по отношение на горивата

Споделяне:

Световният лидер в оптимизираното управление на ресурсите Veolia започва изграждането на най-голямата биорафинерия за производство на въглеродно-неутрален биометанол от завод за целулоза, разположен във Финландия. Проектът ще позволи да се разгърне потенциала на този алтернативен източник на суровина за биогорива, който почти не е проучван досега, разказват от компанията.

Рафинерията, разработена в тясно сътрудничество с Metsä Fibre, най-големият производител в света на целулоза от иглолистна дървесина и значим световен производител на нарязан дървен материал, се базира на иновативната концепция на Veolia за производство в промишлен мащаб на биометанол, получен от биопродукти, който интегрира безопасното пречистване на суров метилов алкохол в производството на целулоза.

За проекта

Проектът ще допринася за енергийната сигурност на Европа, като в същото време подкрепя амбициите за декарбонизация на транспорта в Европейския зелен пакт. Технически чистият въглеродно-неутрален биометанол е нов източник на устойчиво нисковъглеродно гориво, което заменя изкопаемите горива.

Рафинерията на Veolia ще бъде изградена в съседство и частично на площадката на завода на Metsä Fibre в град Аанекоски, Финландия. С годишен производствен капацитет от 12 000 тона, заводът, който предстои да влезе в експлоатация преди 2024 г., ще позволи да се намалят емисиите на въглероден диоксид с до 30 000 тона годишно . Инвестицията от 50 милиона евро е финансирана и с безвъзмездна помощ от финландското Министерство на икономиката и заетостта.

„Нашият проект за биорафинерия с Metsä Fibre съответства на стратегията на Veolia да развива затворен енергиен цикъл на местно ниво, което позволява декарбонизация и задоволяване на енергийните нужди. Това илюстрира възможността ни да действаме като фактор в улеснение на екологичната трансформация чрез индустриална интеграция, обхващаща няколко сектора, да разработваме мащабирани, устойчиви решения за локално производство на въглеродно неутрални горива“, коментира Естел Бръшляноф, главен оперативен директор на Veolia.

Той разказва, че предимството на индустриалната концепция на компанията е, че може да се осъществи в около 80% от мелниците за целулоза по света. Има потенциала да осигури допълнителни местно генерирани суровини от въглеродно неутрален биометанол за биогориво от около 2 милиона тона.

За Veolia

Групата Veolia се стреми да се превърне в компания, еталон за екологична трансформация, с почти 179 000 служители по света. Тя проектира и реализира кардинални решения, полезни и практични едновременно за управлението на водите, отпадъците и енергията. Чрез трите си взаимодопълващи се дейност Veolia съдейства за осигуряване на достъп до ресурсите, съхраняването на наличните ресурси и тяхното възобновяване. През 2021 г. Групата доставя водоснабдителни услуги на 79 млн. души, канализационни услуги на 61 млн. души, произвежда почти 48 млн. МВтч електроенергия и рециклира 48 млн. т отпадъци.

В България Veolia развива дейност чрез дружествата „Софийска вода“ АД, „Веолия  Енерджи  Варна“ ЕАД и „Веолия Сълюшънс България“ ЕАД.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ