ESG News

Thermostat on the battery to regulate heat
Thermostat on the battery to regulate heat

ВЕИ и 12 млрд. евро спряха връщането на ЕС към изкопаемите горива

За да поддържа енергийните доставки стабилни, Европа трябва да се откаже от изкопаемите горива

Споделяне:

Почти всяка държава от ЕС намали търсенето на енергия миналата зима. Някои съкращения бяха доброволни, а други вследствие на оскъпяването на изкопаемите горива. Крайният резултат е, че възобновяемите енергийни източници са генерирали повече енергия в ЕС миналата зима, отколкото изкопаемите горива, пише Euronews.

Намаляването със 7 % на търсенето на енергия доведе до спад на производството на изкопаеми горива с 12 % в сравнение с 2021 г. Горенето на въглища спадна с 11 %, а газта с 13 %, въпреки опасенията, че страните от ЕС може да се обърнат към въглища, докато блокът се опитва да се откаже от руския газ.

Сред 18-те държави от ЕС, които все още използват енергия от въглища, 15 намалиха производството на въглища миналата зима. Полша и Германия, най-големите потребители на това изкопаемо гориво, съставляват 70 % от намалението. В Полша въглищата достигат ново дъно в електроенергийния микс, падайки с две трети от цялото производство на електроенергия за първи път. Португалия отбеляза най-големия процентен спад, след като държавата извади от експлоатация последната си въглищна централа през 2021 г.

Европа премина през зимната енергийна криза

Анализът на Ember изследва потреблението на възобновяемите енергийни източни за периода октомври 2022г. до март тази година. ВЕИ съставлява 40 % от енергията на ЕС, в сравнение с 37 % от изкопаемите горива. Производството на въглища и газ би намаляло още повече, ако не бяха продължителните прекъсвания на ядрената мрежа на Франция.

Европа беше изправена пред кризисна зима, с вариращи енергийни разходи и опасения за доставките, предизвикани от руската инвазия в Украйна. ЕС премина през тези трудни месеци, но не може да разчита на спешни съкращения на търсенето и меко време за следващите години“, казва анализаторът на Ember д-р Крис Рослоу.

Д-р Рослоу добавя, че за да поддържа енергийните доставки стабилни, ЕС трябва да се откаже от изкопаемите горива възможно най-бързо.

Намаляването на търсенето на енергия спестява електроенергия на стойност 12 милиарда евро

Почти всяка държава-членка на ЕС намали търсенето на електроенергия миналата зима. Но само Румъния, Словакия и Гърция постигнаха доброволната цел от 10 %, която беше определена от извънредното законодателство на ЕС миналата година. Средно търсенето е спаднало с 6.2% между ноември и март, спестявайки електроенергия на стойност 12 милиарда евро.

Ember посочи, че това намаление се дължи частично на горещата зима в Европа, но действията на правителството и гражданите за пестене на енергия също са изиграли роля. Всички страни от ЕС изпълниха задължителните цели за намаляване на потреблението по време на пиковите часове с 5 % – с изключение на Ирландия.

Последните данни на Евростат показват, че през втората половина на 2022 г. средните цени на електроенергията са достигнали рекордно високо ниво.

След значително увеличение на разходите, което започна преди нахлуването на Русия в Украйна, цените скочиха драстично в края на годината. Разходите за електроенергия за домакинствата се повишиха във всички страни членки на ЕС с изключение на Малта и Холандия.

Прочетете още:

Германия обръща гръб на ядрената енергия завинаги

 

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ