Храната, която ядем, както и къде я ядем, може да повлияе на нивото на вечните химикали в кръвта ни, се казва в ново проучване от САЩ, цитирано от Евронюз.
Анкетирани бяха повече от 700 души в две групи с поредица от въпроси за диетата им, включително колко често консумират определени храни и напитки – като тъмнозелени зеленчуци, хляб, млечни или спортни напитки, чай. След това на участниците в проучването бяха тествани нивата на вечни химикали (PFAS) в кръвта им.
Също така анкетираните бяха запитани колко често ядат храна, приготвена у дома, в ресторант за бързо хранене или в ресторант, който не е за бързо хранене. Изследователите използваха тази информация, за да направят хипотеза колко често участниците влизат в контакт с опаковки на храни, които са често срещан източник на PFAS.
Какви храни са свързани с по-високи нива на вечни химикали?
Проучването установи, че консумацията на големи количества чай, преработени меса и храна, приготвена извън дома, е свързана с повишени нива на PFAS в тялото с течение на времето.
Участниците, които консумират повече чай, хот-дог и преработени меса като цяло, също имат по-високи нива на PFAS.
Някои храни обаче се свързват с по-високи нива на PFAS само когато са приготвени извън дома. Хората, които ядат храни като пържени картофи или пица, приготвени в ресторанти, обикновено показват повишени нива на вечни химикали в кръвта си. Изследователите предполагат, че констатациите сочат опаковката като проблем.
За връзката между чая и високите нива на PFAS те подозират, че е свързана с торбичките чай, третирани с вечни химикали, но уточняват, че са необходими повече изследвания.
Започваме да виждаме, че дори храни, които са доста метаболитно здрави, могат да бъдат замърсени с PFAS. Тези открития подчертават необходимостта да се погледне какво представлява здравословната храна по коренно различен начин“, казва Хейли Хемпсън, докторант в отдела по здравеопазване на околната среда на Медицинското училище Кек и водещ автор на изследването.
Екипът вярва, че това е първото проучване, което изследва как диетите на хората са свързани с нивата на вечни химикали в кръвта им, натрупани с течение на времето.
Разглеждането на множество времеви точки ни дава представа за това как промяната в диетите на хората може действително да повлияе на нивата на PFAS“, казва Джеси А. Гудрич, старши автор на изследването и асистент професор по науките за населението и общественото здраве в Медицинския факултет Кек.
Защо PFAS са проблем?
Известно е, че PFAS или пер- и полифлуороалкиловите вещества са вредни за нашето здраве. Проучванията показват, че те могат да нарушат хормоните, да отслабят костите или да увеличат риска от някои заболявания. Те също са свързани с рак, вродени дефекти, бъбречни заболявания и други сериозни здравословни проблеми.
Те са известни като вечни химикали, защото отнемат много време, за да се разградят и могат да бъдат невероятно трудни за премахване. Много предишни изследвания са фокусирани върху тяхното присъствие във водата, но учените казват, че заразената храна е може би най-голямата заплаха за човешкото здраве.
Някои от най-лошите източници на замърсяване в храните включват опаковки, някои пластмаси в опаковки, пестициди, вода или тор, заразени с PFAS, използвани при отглеждането на продуктите.
Авторите на изследването казват, че целта не е непременно да се определи кои храни са „здравословни“ и кои не, а вместо това да се установи кои храни може да се нуждаят от повече тестове, за да се наблюдава откъде идва замърсяването.
Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/