ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

“Зелената визия на Варшава” по пътя към климатична неутралност

Полската столица планира да намали емисиите на парникови газове с 40 процента до 2030 г.

Споделяне:

Кметът на Варшава е решен да намали емисиите на парникови газове с 40 процента до 2030 г. и да постигне климатична неутралност до 2050 г. За тази цел Рафал Тшасковски е назначил нов климатичен екип, който да му помогне да постигне тази цел, предава Евронюз.

Тшасковски, който стана кмет на Варшава през 2018 г., спечели международно признание за постоянните си усилия да трансформира полската столица в град с намалени емисии на парникови газове, както и за повишаване на енергийната ефективност и адаптиране към изменението на климата.

За да координира по-ефективно тези дейности на ниво град, кметът на Варшава създаде екип по климата. Той включва представители на различни служби на кметството на столичния град Варшава и други общински структури. Естеството и формата на екипа също са предназначени да улеснят взаимния обмен на информация и опит“, обявиха от екипа на Тшасковски.

Какво представлява „Зелената визия на Варшава“?

Варшава е един от първите градове в Полша, който обяви целта за климатична неутралност най-късно до 2050 г. Лидерите там в момента изпълняват така наречената Зелена визия за Варшава – пътна карта за постигане на целта и фокусиране върху политиката на столицата за климата.

Базираните във Варшава политици са загрижени, че правителството на новоизбрания премиер Доналд Туск е твърде съсредоточено върху стимули, а не върху забрани, какъвто е случаят в голяма част от останалата част от ЕС. Те твърдят, че идеята на Туск да насърчи всяка страна от ЕС да решава как да се справя с енергията е погрешна.

Зелената визия, чрез дългосрочни насоки на действие и 27 конкретни краткосрочни действия, показва какво трябва да направи градът, за да намали емисиите на парникови газове. Документът се основава на шест основни области: енергийна инфраструктура, сгради, пространствено планиране и синьо-зелена инфраструктура, транспорт, битови отпадъци, изграждане на социален капитал и интеграция“, обясни говорител на Тшасковски.

Какво прави Варшава, за да намали емисиите?

Длъжностни лица казват, че градът вече предприема реални действия, които водят до намаляване на емисиите на парникови газове и адаптиране към изменението на климата. Столицата също така инвестира сериозно във възобновяеми енергийни източници, както и предоставя субсидии за инсталиране на възобновяеми енергийни източници.

Само през последните 5 години са предоставени над 4000 такива субсидии. Жителите на Варшава, които искат да премахнат неекологичните източници на отопление, също могат да разчитат на подкрепа от града.

Кметът също така твърди, че неговата администрация е засадила около 100 000 дървета през последната година. Той се надява, че неговият новоназначен екип по климата ще направи Варшава още по-зелен град – и такъв, с който останалата част от Полша да се гордее.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ