ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Земеделците продължават с протестите, искат 432 млн. лв. за чувствителните сектори

26 браншови организации не подкрепят постигнатите договорености на срещите с правителството

Споделяне:

Инициативен комитет, включващ 26 браншови организации от сектор “Земеделие”, представи в София своята декларация с подробни искания за спасяване на българското земеделие.

Инициативният комитет не подкрепя постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на България и няколко земеделски организации, предава БТА.

Организациите от Инициативния комитет настояват за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации.

Председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов посочи, че декларацията е от името на онези организации, които не са били допуснати до преговорите, тъй като според министър Вътев “не са истински”.

Хората, които сме тук, осигуряваме над 300 000 работни места, 80 процента от млякото и млечните продукти в страната, 30 процента от зърното, над 70 процента от месните продукти, 100 процента от маслодайната роза и ориза. Нашите асоциации са от над 20 години в тази сфера и сме работили през всички тези години в тази сфера”, заяви Върбанов, допълвайки, че всички си носят големите папки с писания, становища, искания до Министерство на земеделието и храните (МЗХ), които не са взети предвид.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България, комуникацията със земеделското министерство е едностранна. Той твърди, че подписаният през септември меморандум не е изпълнен в цялост.

Не сме съгласни със 150 млн. лева за чувствителните сектори”, подчерта Зоров, допълвайки, че техните искания са 432 млн. лева за чувствителните сектори по украинската помощ и подпомагане от 20 лева на декар без ограничения от размера на стопанството. Зоров съобщи и че искат също политики за просъществуване и прогнозируемост на сектора.

Освен това Върбанов информира, че днес на 25 пътни възела в страната има протест. Утре действията на земеделците продължават в София, а от други ден активни протести ще продължат на тези 25 места.

Протестите ще продължават и ще набират скорост, защото земеделските производители се чувстват предадени“, коментира Върбанов.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024 Partners

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ