ESG News

Устойчиво земеделие – лекция от Климатека на Софийския фестивал на науката

На 9 октомври от 13:30 ч. екип на Климатека ще представи темата “Защо и как устойчивото земеделие може да бъде решение за климатичните промени?” в София Тех Парк

Споделяне:

Софийският фестивал на науката ще се проведе на 8 и 9 октомври 2022 г. в София Тех Парк. На 9 октомври от 13:30 ч. екип на Климатека ще представи темата “Защо и как устойчивото земеделие може да бъде решение за климатичните промени?”

Климатичните промени са едно от най-големите предизвикателства, пред които е поставено обществото ни днес, а земеделието, освен че има съществена роля в задълбочаването на промените в климата, е и пряко засегнато от тях. Повишаващите се температури, промяната в моделите на валежите и екстремните метеорологични явления са само част от негативните фактори, които му влияят. Тези и други фактори водят до природни, социални и икономически проблеми и повдигат въпроси как да се опазят биоразнообразието, почвите, водите, както и храните и суровините.

Всички се питаме има ли земеделски практики от миналото, към които можем да се обърнем днес. Може ли променящият се климат да е повод да заговорим за по-устойчиво и интелигентно земеделие, което крие редица ползи както за климата, така и за околната среда и за здравето на хората?

На събитието в неделя от 13.30 ч. до 14:30 ч. авторите от Климатека – Радина Калдамукова, Надежда Шопова, Дина Сиракова, Ремина Алексиева и Боян-Никола Зафиров – ще разгледат интересни примери и ще разкажем за новите тенденции в градското и биоземеделието. Част от тези примери са вертикално отглеждане на култури, микрорастения, растения в карго контейнери, така и за повдигнати лехи, rooftop gardens, озеленени покриви и фасади. Ще бъдат засегнати и темите за новите технологии като хидро, аеро и аквапоника, както и за ролята на дивите роднини на растенията и пермакултурите, и за ролята на градското земеделие в образованието и човешкото психично здраве.

Лекцията е подходяща за младежи над 14 г. и възрастни. Входът е с безплатни пропуски.

Запишете се за нашия бюлетин

Тагове:

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ