ESG News

Tesla настоява за фундаментална промяна на ESG критериите

Споделяне:

Настоящите начини за измерване на екологичните, социалните и управленските проблеми са „фундаментално погрешни“. Това се посочва в годишния доклад на Tesla Inc., в който се развива тезата, че ESG оценките погрешно следят как изпълнението на ESG критериите влияят на печалбите, вместо да измерват реалното въздействие на компанията върху обществото и околната среда.

Главният изпълнителен директор на компанията за производство на електрически коли Илон Мъск често критикува сега определените ESG критерии и начин на оценка, като според него от тях няма смисъл, пише Bloomberg.

В момента ESG критериите и рейтингите се използват от мениджърите на фондове, за да помогнат при вземането на решение къде да инвестират парите на клиентите си.

Всъщност, индивидуалните инвеститори, които влагат парите си в ESG фондове, управлявани от големи мениджъри на активи, не знаят, че капиталът им се използва за закупуване на акции на компании, които засилват ефектите от изменението на климата, а не го смекчават, пише в доклада на Tesla.

Трябва да създадем система, която измерва и проверява действителното положително въздействие върху нашата планета, така че нищо неподозиращите индивидуални инвеститори да могат да изберат да подкрепят компании, които могат да направят и да приоритизират положителни промени“, казаха от базираната в Остин, Тексас компания.

В доклада е посочено, че големите инвеститори, рейтинговите агенции, компаниите и обществеността трябва да настояват за промяна.

Наскоро Мъск отправи критики към ESG и каза, че неговите инвестиционни принципи трябва да бъдат „изтрити, ако не бъдат коригирани“.

В своя доклад Tesla цитира как производителите на автомобили могат да повишат рейтингите си за ESG, въпреки че съвсем леко намаляват емисиите си на парникови газове, като същевременно продължават да произвеждат превозни средства, които изгарят изкопаеми горива.

„Повечето емисии от превозните средства се произвеждат, когато клиентите ги карат и тези данни обикновено се отчитат погрешно, изобщо не се отчитат или се основават на нереалистични предположения“, казват от Tesla.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ