ESG News

Тайланд ще забрани вноса на пластмасови отпадъци през 2025 г.

Споделяне:

След множество други азиатски страни и Тайланд ще започне поетапно да забранява вноса на пластмасови отпадъци, което е решителна стъпка към постигане на по-чиста околна среда. Регулацията вероятно няма да окаже голямо влияние върху износа на пластмасов скрап от САЩ, тъй като Тайланд не е основна дестинация за такъв материал, според Institute of Scrap Recycling Industries.

Съединените щати изнасяха значително количество пластмасови отпадъци в Китай до 2018 г., но след това започна да действа китайската забрана за внос, което накара САЩ да се фокусират върху вътрешните пазари. Вашингтон също така значително ограничи износа си за страни като Малайзия и Виетнам, които въведоха свои собствени забрани за внос на пластмаса през последните години, позовавайки се именно на опасения за околната среда.

Днес двата водещи международни пазара за американски пластмасов скрап са Канада и Мексико – регионална тенденция за търговия, която Pickard очаква да продължи.

Някои законодатели и активисти в САЩ призовават администрацията на Байдън да предприеме още по-строги мерки срещу доставките на пластмасови отпадъци – особено износа с ниска стойност за развиващите се страни – като ратифицира Базелската конвенция. Съединените щати са една от малкото страни, които не са част от международното споразумение, което има за цел да гарантира, че някои отпадъци се третират отговорно. Скорошна поправка добави някои видове смесени и замърсени пластмасови пратки към своята процедура за контрол като ход за ограничаване на замърсяването с пластмаса. От 1 януари 2021 г. страните по Базелската конвенция не могат да търгуват с тези материали без специално споразумение.

Тайланд на “челна” позиция по замърсяване

Тайланд беше посочен във вече отменен доклад от 2015 г. на Ocean Conservancy като една от първите четири страни в света с най-голямо замърсяване на океана с пластмаса. Групата наскоро каза, че рамката на доклада не обсъжда точно ролята, която развитите нации, особено Съединените щати, имат върху замърсяването на океана с пластмаса, дължащо се отчасти на корабоплаването.

Тайланд е сред страните, подписали договора на ООН за прекратяване на замърсяването с пластмаси – правно обвързващо споразумение, подписано през март. То трябва да бъде ратифицирано през 2024 г., след като работна група на ООН изготви както обвързващи, така и доброволни подходи към проблема.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ