ESG News

Световната банка търси повече средства за справяне с изменението на климата

Глобалната институция е разработила пътна карта за промяна на модела си на финансиране, който се използва от Втората световна война

Споделяне:

Световната банка се стреми да разшири значително капацитета си за отпускане на заеми, за да се справи с изменението на климата и други глобални кризи. Финансовата институция ще преговаря с акционерите преди срещите през април относно предложения, които включват увеличение на капитала и нови инструменти за отпускане на заеми, според „пътна карта за развитие“, видяна от Reuters.

Документът, изпратен до правителствата на акционерите, бележи началото на процес на преговори за промяна на мисията и финансовите ресурси на банката и отклоняването ѝ от модел на кредитиране, използван от създаването ѝ в края на Втората световна война.

Ръководството на Световната банка има за цел да има конкретни предложения за промяна на своята мисия, оперативен модел и финансов капацитет, готови за одобрение от съвместния комитет за развитие на Световната банка и Международния валутен фонд през октомври, според документа.

Говорител на Световната банка каза, че документът има за цел да предостави подробности за обхвата, подхода и графика за еволюцията, с редовни актуализации за акционерите и решения по-късно през годината.

Запазване на рейтинга „ААА“

Глобалният кредитор ще проучи опции, като потенциално ново увеличение на капитала, промени в капиталовата си структура, за да отключи повече заеми и нови инструменти за предоставяне на гаранции за заеми от частния сектор и други начини за мобилизиране на повече частен капитал, според документа.

Но Групата на Световната банка (ГСБ) не е готова да се преклони пред исканията на някои нестопански организации и да се откаже от дългогодишния си кредитен рейтинг от най-високо ниво, за да стимулира кредитирането.

Ръководството ще проучи всички опции, които увеличават капацитета на ГСБ, но при поддържане на рейтинга „AAA“ на субектите на ГСБ“, казват от институцията.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова Световната банка и други да преработят своите бизнес модели, за да стимулират кредитирането и да впрегнат частния капитал за финансиране на инвестиции, които са от полза за света, като например подпомагане на страните със среден доход да се откажат от енергията от въглища.

Говорител на Министерството на финансите на САЩ отказа коментар относно документа на Световната банка.

Банката каза, че предложенията, които се разглеждат, включват по-високи законови лимити за отпускане на заеми, по-ниски изисквания за капитал и използване на изискуем капитал – пари, обещани, но неплатени от правителствата членки – за отпускане на заеми.

Експерти по развитие казват, че тази промяна ще увеличи значително размера на кредитирането в сравнение с настоящата капиталова структура, която използва само внесен капитал.

Предизвикателствата, пред които е изправен светът, изискват масивна стъпка в подкрепата на международната общност“, се казва в документа на банката. „За да продължи ГСБ да играе централна роля в развитието и финансирането на климата, ще са необходими съгласувани усилия както на акционерите, така и на ръководството за увеличаване на капацитета за финансиране на ГСБ.“

Неадекватно финансиране

Документът с пътната карта предупреждава, че натрупването на заеми за борба с изменението на климата, здравеопазването, продоволствената сигурност и други нужди може да изисква увеличение на капитала, за да се увеличи капацитетът на кредитния клон на Световната банка за страните със среден доход – Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

Увеличението на капитала на МБВР с 13 милиарда долара през 2018 г. „беше предназначено да бъде подготвено за една криза със среден размер, а не за множество, припокриващи се кризи“, включително пандемията от COVID-19, войната в Украйна и ефектите от ускоряването на изменението на климата, пише в документа. Кризисните буфери на МБВР вероятно ще бъдат изчерпани до средата на 2023 г., се казва в него.

Друг вариант, според пътната карта, е страните акционери на Световната банка да увеличат периодичните вноски във фонда на кредитора за най-бедните страни в света – Международната асоциация за развитие (IDA), които са намалели през последните години въпреки нарастващите нужди.

Пътната карта също така предлага възможност за създаване на нов доверителен фонд за преференциално кредитиране за страни със среден доход, който ще се фокусира върху глобалните обществени блага и ще бъде подобен по структура на IDA, с редовно попълване на финансирането, което ще бъде отделно от капиталовата структура на банката.

Такъв фонд може да привлече донорски двустранни ресурси, отделно от линиите на бюджета на акционерите, подкрепящи Групата на Световната банка, и потенциално да включва донори извън акционерите, като частни фондации“, казаха от банката.

Банката каза, че развитието на нейната мисия за увеличаване на кредитирането за климата, като същевременно поддържа добри резултати, ще изисква допълнителен персонал и бюджетни ресурси, които са намалели с 3% в реално изражение през последните 15 години.

Запишете се за нашия бюлетин

Споделяне

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ