• Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
English
English

Световната банка иска рязък скок на инвестициите в хранително-вкусовата промишленост

Средствата, инвестирани в намаляване на емисиите от сектора, трябва да се увеличат 18 пъти, се казва в нов доклад

Danail Kanev от Danail Kanev
1 година преди
в Инвестиции
A A
Световната банка

Средствата, инвестирани в намаляване на емисиите от хранително-вкусовата промишленост, трябва да се увеличат 18 пъти и да достигнат около 240 милиарда евро годишно, ако искаме да намалим наполовина вредните емисии и да изпълним целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., се казва в ново проучване на Световната банка, цитирано от Euractiv.

Докладът описва сектора на хранително-вкусовата промишленост, който генерира почти една трета от глобалните емисии на парникови газове, като „неизползван източник за действия срещу изменението на климата“.

ЕС има за цел да намали емисиите на парникови газове с 55% от нивата от 1990 г. до 2030 г. и да постигне климатична неутралност до 2050 г. Според проучването най-големите възможности за намаляване на емисиите от хранителната система в страните с високи доходи се крият в преминаването към енергийни източници с ниски емисии, намаляването на собственото им търсене на храни с интензивни емисии чрез ценообразуване и предоставянето на финансова помощ на други страни за подкрепа на прехода им.

„Хранително-вкусовата промишленост отбелязва най-бавния напредък в енергийната ефективност сред икономическите сектори“, предупреждава докладът, призовавайки страните да направят повече за насърчаване на възобновяемата енергия в хранително-вкусовата система.

По същия начин в доклад, публикуван през януари от Европейския научен консултативен съвет по изменението на климата (ESABCC), се казва, че политиките на ЕС не са постигнали целите на блока в областта на климата и призовава за система за ценообразуване на въглеродните емисии. Въглеродният пазар на ЕС – Системата за търговия с емисии (ETS), не обхваща селското стопанство.

Устойчиви диети

Проучването на Световната банка изтъква, че макар страните със среден доход да допринасят най-много за глобалните емисии от хранително-вкусовата система, най-високите емисии средно на човек се откриват в страните с висок доход.

Според авторите това се дължи на голямото потребление на месо и млечни продукти и увеличаването на транспортирането, обработката и опаковането на храни.

За да се обърне тази тенденция, докладът призовава за пренасочване на субсидиите за червено месо и млечни продукти към храни с ниски емисии като птиче месо или плодове и зеленчуци.

Потенциални компромиси

Авторите на анализа също предупреждават за потенциални краткосрочни рискове – като смущения на пазара на труда и доставките на храни – ако преходът към хранително-вкусов сектор с ниски емисии не бъде извършен внимателно.

„По същия начин схемите за ценообразуване на емисиите по своята същност биха увеличили цените на храните с високи емисии, което би засегнало непропорционално семействата с ниски доходи. Но цената на бездействието надвишава потенциалните икономически и социални пречки. Бездействието не само ще доведе до загуба на работни места и ще наруши доставките на храна, но и ще направи планетата ни непригодна за живеене“, се казва в доклада.

Тагове: вредни емисиидокладСветовна банкатоп новинихранително-вкусов сектор
Сподели234Tweet146Сподели41

Свързани Новини

климатични технологии
Инвестиции

Защо сега не е моментът да се пестят инвестиции в климатични технологии?

от Danail Kanev
юли 12, 2025
0

Неблагоприятният геополитически контекст излага на риск инвестициите в климатични технологии точно в момента, когато по-ранните вложения вече дават дивиденти. Това...

Прочети ощеDetails
Ню Йорк
Инвестиции

Ню Йорк ще строи нова атомна електроцентрала

от Божидара Живкова
юни 27, 2025
0

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обяви, че е разпоредила на Нюйоркската енергийна агенция (NYPA) да разработи и изгради модерна...

Прочети ощеDetails
опазване
Инвестиции

ЕС е инвестирал €76 млрд. в опазване на околната среда през 2024 г.

от Danail Kanev
юни 18, 2025
0

Страните от ЕС са инвестирали през 2024 г. около 76 милиарда евро в активи, които са от ключово значение за...

Прочети ощеDetails
план за възстановяване и устойчивост
Инвестиции

Над €300 млн. зелено финансиране ще бъде мобилизирано в България от ЕБВР

от Danail Kanev
юни 11, 2025
0

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) официално стартира своите InvestEU инструменти за финансовия сектор в България, като по този...

Прочети ощеDetails
фондове
Инвестиции

Европейски „зелени“ фондове инвестират милиарди в големи компании за изкопаеми горива

от Danail Kanev
май 19, 2025
0

Ново разследване разкри, че европейски „зелени“ фондове държат над 33 милиарда долара инвестиции в големи петролни и газови компании, въпреки...

Прочети ощеDetails
Последни
Следваща Статия
пожари

Европейците виждат природните бедствия като по-голяма заплаха от въоръжените конфликти

Последни новини

качеството на въздуха

Бизнес лидерите трябва да включат качеството на въздуха при вземането на решения

юли 13, 2025
инфраструктура

Зелената и синята инфраструктура могат да направят градовете по-устойчиви на изменението на климата

юли 12, 2025
климатични технологии

Защо сега не е моментът да се пестят инвестиции в климатични технологии?

юли 12, 2025
папа

Защо папа Лъв XIV отслужи „зелена литургия“?

юли 11, 2025

ЗАПИШЕТЕ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН

ESG-black

Страници

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Част от групата на

Part of the group of:

  • Контакти
  • Реклама
  • Екип
  • Контакти
  • Реклама
  • Екип

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Terms of Use

Protection of personal data

Конфигурация на бисквитки по ЕИЗ .

© 2025 All rights reserved! Building and Digital Marketing thanks to MasterWeb LTD.

Няма резултат
Виж всички резултати
  • Contact us
  • Team
  • Advertising

© 2023

  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти
  • Всички новини
    • Регулации
    • Компании
    • ESG съвети за бизнеса
    • Ние променяме
    • Тенденции
    • Добрият пример
    • Инвестиции
    • Иновации
    • Подкаст
    • TOP JOBS
  • ESG&FRIENDS
  • ESG Awards
  • За нас
    • ESGnews
    • Екип
    • Реклама
    • Контакти

Forgot Password?

Sign In