ESG News

Young woman engineer with tablet standing outdoors by oil refinery. Copy space
Young woman engineer with tablet standing outdoors by oil refinery. Copy space

Светът се нуждае от 2.7 трлн. долара инвестиции годишно за постигане на нетни нулеви емисии

Според Wood Mackenzie, само за декарбонизацията на енергийния сектор са нужни по 1.9 трилиона долара на година

Споделяне:

Глобални инвестиции в размер на 2.7 трилиона долара на година са нужни, за да се постигнат заложените цели за нетни нулеви емисии до 2050 г., както и предотвратяване на повишението на температурите с 1.5 градуса по Целзий през този век, показва нова прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie.

Учените смятат, че средното повишение на температурите в световен мащаб следва да се лимитира до 1.5 градуса, за да избегнем катастрофалните ефекти от климатичните промени. Много правителства по света вече са си поставили за цел постигане на нулеви нетни емисии до средата на века, за да се осъществи контролът върху температурите, пише Reuters.

В доклад от Wood Mackenzie предупреждават, че повечето държави няма да успеят да изпълнят поставените цели до 2030 г. (намаляване на емисиите на парникови газове с 55%), както и че са много далеч от крайната цел до 2050 г.

Нетната нула означава намаляване на емисиите възможно най-близо до нулата, като всички останали емисии ще трябва да се абсорбират отново от атмосферата, океаните и горите.

Декарбонизация на енергийния сектор

Според ООН, обещанията на правителствата по света няма да успеят да спрат повишението на температурите с 1.5 градуса, като дори са на път да причинят затопляне с 2.5 градуса до 2050 г.

Според Wood Mackenzie, само за декарбонизацията на енергийния сектор са нужни по 1.9 трилиона долара на година, като сумата трябва да се увеличи до 2.7 трилиона долара, за да се избегне повишението на температурата с 1.5 градуса до 2050 г. Близо 75% от тази сума ще е нужна за секторите на енергетиката и инфраструктурата.

Постигането на целта за ограничаване на повишението на температурите от 1.5 градуса е изключително предизвикателство. Това е напълно възможно да се случи, но зависи изцяло от действията, които ще предприемем през този век“, казва Саймън Флауърс, председател на борда на директорите и главен анализатор на Wood Mackenzie.

Докладът посочва още, че възобновяемите енергийни източници трябва да станат най-важен доставчик на енергия за електрификацията на транспорта и производството на зелен водород.

Петролният и газов сектор все още имат водеща роля при преходния период. Налице в следващите години ще е естественото им изчерпване, което означава, че ще е нужно предлагането да се попълва от други източници, за да вървим към изпълнението на целите за нулеви емисии“, казва Фараж Шарма, вицепрезидент на Wood Mackenzie и един от водещите автори на доклада.

Четете още: 

Доклад: Повечето компании не са готови за зеления преход и няма да бъдат до края на десетилетието

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ