ESG News

glyphosate
Снимка: Greenpeace/ FancescoAlesi

ЕС планира да продължи употребата на пестицида глифозат, въпреки експертите

Според редица проучвания, най-популярният пестицид в Европа е канцерогенен и вреди на животни и пчели

Споделяне:

Редица протести се състояха в Германия и Италия тази седмица. Поводът – изтекла чернова на доклад на Комитета по растенията, животните и храните на Европейския съюз. Докладът препоръчва комисията да поднови лиценза на противоречивия пестицид глифозат. На българския пазар той може да присъства под много форми, но най-популярната е като част от хербицида Раундъп.

Според Greenpeace, глифозатът е токсична субстанция, а редица независими проучвания са доказали негативните му ефекти върху природата и човешкия организъм. В същото време, докладът на институциите твърди, че пестицидът вероятно ще задоволи изискванията за безопасност.

Документът посочва, че е добра земеделска практика, когато пестицидът се използва за контрол на бурени преди жънене. От друга страна, се забелязва зачестилата му употреба като инструмент за съкращаване на времето на зреенето, което би имало негативни ефекти.

Грийнпийс твърди, че подновеният лиценз е въпрос на лобиране от страна на големите фармацевтични компании. За европейския пазар, производител на глифозат са Bayer. През 2018, те купиха оригиналния производител на химикала Monsanto.

Лицензът трябва да изтече на 15 декември 2023. Комитетът по растенията, животните и храните ще заседава с Европейската комисия и национални представители на държавите-членки тази и другата седмица.

Проблемите с пестицида глифозат

Глифозатът е пестицид в широка употреба от 1974 г. и в момента е най-широко разпространеният подобен продукт в ЕС и света. Според доклад на Европейската агенция по химикалите, препаратът е токсичен за водни животни с дълготрайни негативни ефекти. Най-вече застрашени са земноводните видове.

Европейската агенция за безопасност на храните е идентифицирала и нежелан риск за някои гръбначни сухоземни животни. Особено засегнати са някои видове диви пчели, според независимо проучване от 2021 г.

Според Международната агенция за проучване на рака (IARC) към Световната здравна организация, глифозат е канцерогенен препарат. Тези твърдения са достигнали и Френският институт INSERM и организацията Health and Environment Alliance.

Редица други проучвания свързват пестицида с болестта на Паркинсон и заболявания на бъбреците. Не е препоръчително за бременни жени да се излагат на глифозат, защото химикалът може да доведе до деформации на плода.

Някои европейски държави също се опитват да забранят неговата употреба независимо от регулациите на ЕС. Според Здравния съвет на Белгия, има достатъчно доказателства за забраняването на глифозата. През 2020 г., пък, Люксембург забрани употребата на субстанцията. През 2023 г., обаче, държавата бе принудена да премахне забраната, след като Bayer се обърна към люксембургския Административен съд и получи решение в своя полза. Франция забрани употребата на пестицида на своя територия през май 2023.

Другата гледна точка за пестицида

В интервю за AgroTV, Александър Китев, един от водещите разпространите ли на Но-тил земеделието в България, застана твърдо зад глифозата. Според него, това е един от най-безвредните пестициди на пазара.

Също така, е най-ефективният препарат и най-евтиният. Китев поясни, че за да се постигне същият ефект, земеделските производители, трябва да използват сложни и опасни смеси от повече от една „отрови“.

Той поясни, че вредите от употребата на глифозат идват от това, че много земеделци използват разтвор с много висока концентрация на препарат. Особено внимание обърна на употребата му в Но-тил земеделието.

Това е специална техника, в която земеделските площи се използват като пространство за складиране на въглерод. Този тип земеделие включва минимална обработка на земята с машини, както и постоянното ѝ подхранване със слоеве биомаса.

Китев подчерта, че една от лошите употреби на глифозат е като „десикант“ – продукт който служи за обезлистване на растенията.

Още по темта:

9 нови изисквания за устойчивост и еко-земеделие

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ