ESG News

iPhone 15
Снимка: Apple

Последствията за планетата от новия iPhone 15?

Близо 79% от емисиите за жизнения цикъл на един iPhone идват от производството

Споделяне:

Тази седмица американската компания Apple представи новия смартфон iPhone 15 като се очаква продуктът да е в ръцете на милиони нетърпеливи купувачи на 22 септември. Въпреки големия интерес и планa на компанията да стане въглеродно неутрална до 2030 г. подобен старт на продукт си има цена. И най-често се налага да я плати природата.

Телефоните вече са произведени, а според изчисленията на Apple, техните продукти емитират най-много CO2 по време на производствения процес. В общи линии, това значи, че потребителите не могат да направят нищо, за да ги предотвратят на този етап.

Но ако намалят търсенето на продукта докато е нов, могат да изпратят сигнал на компанията за това как да се справя с пускането на нов продукт по по-ресурсно-устойчив начин, предаде Euronews.

iPhone и борбата със замърсяването

Огромната част от емисиите по време на жизнения цикъл на един iPhone телефон идват по време на неговото производство (79%). Основният източник са редките елементи, с които се произвеждат разлените видове магнити в устройството.

Основният е кобалт, като един от най-големите източници на кобалт е Демократична република Конго. Въпреки това, компанията твърди, че 100% от батериите за миналия модел, iPhone 14  са произведени с рециклирани редки елементи.

Също така, новият модел ще включва и универсалното зарядно USB-C. След дълги спорове с европейските регулатори, компанията се съгласи да приложи универсалния европейски стандарт. Тази практика ще създаде по-малко отпадъци от зарядни, а и ще отвори повече пътища за нови производители на зарядни, защото има функция на анти-тръст мярка. Това е и плюс за потребителите, които ще са свободни да избират собственото си зарядно.

Къде е проблема?

В Европейския съюз всяка година се продават 211 млн. смартфона. Всеки от тях трае по средно три години, преди потребителят да го замени с нов. Сериозен проблем за сектора е така нареченото “планирано остаряване”. Това е практика в продуктовия дизайн, в която животът на един продукт се съкращава изкуствено.

През 2018, италианските регулатори глобиха международната компания с 10 млн. евро. Причината – софтуерни ъпдейти на операционната им система са причинявали сериозни дисфункции в телефона и са хабели повече батерия без предупреждение.

Според проучване на университета McMaster, публикувано в журнала Cleaner Production производството на нов смартфон е еквивалентно на употребата му със зареждане за следващите 10 години.

Въпреки натискът на регулаторите, новият iPhone 15 няма да е със сменяема батерия.

Още по темата:

Нов закон на ЕС принуждава производителите на смартфони да произвеждат лесно сменяеми батерии

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ