ESG News

Френска компания революционира рециклирането на текстилни отпадъци

Футуристични роботи спестяват тонове отпадъци от депата

Споделяне:

В южната част на Франция футуристични роботи спестяват тонове отпадъци от депата, като късат обувки. Стартирала в Андай в югозападна Франция, Cetia е първата в света “платформа за иновации”, която може автоматично да премахва подметката на обувка.

Обувките са съставени от множество трудни за разделяне материали като полиестер, пяна и кожа и затова са особено трудни за рециклиране, но рециклиращата индустрия бързо прави иновации, предава Euronews.

Тази машина използва близък инфрачервен сензор, за да открие доста точно материала на дрехата – независимо дали е 80 процента памук, 20 процента полиестер или 50/50. Това ни позволява да съберем всички материали, които имат еднакъв състав, в правилния кош”, казва Chloé Salmon Legagneur, директор на Cetia.

Как AI може да помогне с рециклирането на текстил?

В момента Европа рециклира само един процент от използвания текстил. Затова Европейският съюз си постави амбициозни цели за рециклиране на текстил – до 2030 г. възнамерява да определи минимално съдържание на рециклирани влакна в състава на текстила.

Но дрехите и обувките са трудни за разглобяване и сортиране, което означава, че когато се рециклират, те често се превръщат в домакински подложки или битум, които могат да се използват за неща като пътна настилка и покриви.

Машината на Cetia използва инфрачервена технология за разпознаване на цвета и състава на тъканта, когато два материала се смесват. Сортираните дрехи преминават през друга машина, която отделя „трудните точки“ – като ципове и копчета – от тъканта. След това друга машина за лазерно рязане гарантира, че тъканта не се поврежда, когато се отделя от другите компоненти. Друга машина, захранвана с изкуствен интелект (AI), може да различи джоб от яка или ръкав от долнище на панталон.

Това авангардно оборудване струва близо 2 милиона евро.

Екодизайните могат да подпомогнат рециклирането на текстил

За да улеснят рециклирането, някои марки, включително Decathlon – един от първите поддръжници на Cetia – мислят още от етапа на проектиране „за броя на използваните материали, разрушителните елементи и т.н.“, обяснява Клеменс Губе, мениджър развитие на устойчиви обувки в спортния търговец на дребно.

Марката се стреми към 100 процента екологично проектирани продукти до 2026 г.

Кръговата текстилна организация инжектира 900 000 евро за финансиране на проектите на Cetia. Френският регион Nouvelle-Aquitaine, където е базирана Cetia, допринася с близо милион.

Прочетете още:

Adidas, Inditex, Target и Zalando с партньорство в рециклиращ проект

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ