ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Париж гласува против SUV и тежкотоварни автомобили

Лондон ще следи отблизо ефективността на мярката

Споделяне:

В неделя парижани гласуваха за увеличаване на таксите за паркиране на SUV, предава Euractiv. Около 54,55% от жителите на френската столица, упражнили правото си на вот, подкрепиха идеята за утрояване на таксите за паркиране на „тежки, обемисти, замърсяващи лични автомобили“.

Гласуването беше подкрепено от левицата и екологичното мнозинство в Парижкия съвет, обединени зад кмета социалист (S&D) Ан Идалго. Опозицията обаче нарече плана демократичен, екологичен и социален фарс.

Според новите изисквания за шест часа паркиране в най-централните райони на града шофьор трябва да плати 225 евро в сравнение с 75 евро преди. Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) SUV-тата отделят средно 20% повече CO2 от средния седан и представляват повече от 50% от продажбите на отделни автомобили в Европа.

Професионалисти и хора с увреждания няма да бъдат засегнати от промените“, гарантира Идалго.

Негативни реакция

Това не е нищо повече и нищо по-малко от поредното увеличение на данъка за пътуващите в предградията“, каза Пиер Лиша, съветник от дясното мнозинство в региона Ил дьо Франс.

Това гласуване е позор, идеологическо-екологично фиаско, което обижда демокрацията”, казаха опозиционните членове на Парижкия градски съвет (Les républicains, LR) и бившият евродепутат от ЕНП Агнес Еврен.

Много противници на вота отбелязаха ниската избирателна активност от около 5-6% от парижани (приблизително 78 000 души).

Под лупа

Кметът на Лондон Садик Кан каза, че ще следи отблизо ефективността на парижката мярка, според The Guardian.

Ние винаги проучваме политиките по целия свят. Твърдо вярвам в кражбата на добри политики. Защо да измисляме нещо лошо? Ако други градове правят неща, които работят, ние просто ще ги копираме“, каза Кан.

В Лион, третият по население град във Франция, тежкотоварните автомобили също ще трябва да плащат повече за паркиране от юни.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ