ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Ирландия е готова да предоставя €225 млн. финансиране за климата на по-бедните нации

Развитите страни не успяха да изберат свои представители в борда на новия фонд до 31 януари

Споделяне:

Ирландия е готова да изпълни ангажимента си да предоставя 225 милиона евро финансиране за климата годишно на по-бедните нации до 2025 г. По-богатите страни отново са изложени на критика за пропускане на важен краен срок относно фонда за загуби и щети – подгрупа от финансиране за климата, която ефективно компенсира страните, засегнати от климата, съобщава Euronews.com.

Развитите страни не успяха да изберат свои представители в борда на новия фонд до договорения краен срок 31 януари. Това рискува забавяне на насочването на финансирането към най-уязвимите общности в света. Правителството на Ирландия обаче изглежда осъзнава спешността на спазването на ангажиментите за финансиране на климата.

Миналата година беше най-горещата в историята“, казва зам.-министър председателят Танаисте Мартин. „Горските пожари, сушите и внезапните наводнения, които засегнаха милиони по света, доведоха до бруталните реалности на изменението на климата. Държавите и общностите, които са направили най-малко, за да предизвикат тази криза, са най-силно засегнати от нейното въздействие”, посочва той.

Как Ирландия се справя с финансирането на климата?

Новият доклад на Ирландия от Министерството на външните работи (DFA) показва, че страната е предоставила 120,8 милиона евро финансиране за климата на развиващите се страни през 2022 г. – 21% увеличение от 2021 г.

Финансирането на климата на Ирландия се е увеличило повече от два пъти от 2015 г. насам и ще расте допълнително през следващите години, казва държавният министър за международното развитие Шон Флеминг. “Този доклад демонстрира нашия ангажимент да достигнем първо до най-изостаналите и да насочим подкрепа към онези, които са изложени на най-голям риск да бъдат изоставени в резултат на климатичната криза”, посочва той.

Irish Aid, официалната правителствена програма за подпомагане на развитието, определи изменението на климата като една от своите четири приоритетни области. Финансирането на климата идва основно от DFA (отговорно за 65 процента), както и от Министерството на финансите, Министерството на околната среда, климата и комуникациите и (в по-малка степен) Министерството на земеделието и рибарството.

80 процента от финансирането е предназначено за адаптиране в развиващите се страни – което им позволява да реагират на неизбежните и потенциално опустошителни въздействия от изменението на климата.

На COP28 Танаисте Мартин обяви 50 милиона евро ново финансиране, с 6 милиона евро специално за малките островни държави за развитие (SIDS) – които той описа като „в битка за оцеляване“. Той също така заяви с увереност, че Ирландия ще изпълни своя годишен ангажимент от 225 милиона евро до 2025 г.

Страната има друг поглед върху собствените си нужди от адаптация. Миналия месец Ирландия публикува първия си доклад за оценка на изменението на климата, който предоставя поразително подробна картина за това как островът е все по-уязвим на екстремни метеорологични явления, покачване на морското равнище и ерозия на бреговете.

Финансирането на климата беше част от дискусиите на COP28

Финансирането на климата беше част от дискусиите на COP28, въпреки че срещата на върха не доведе до никакви големи развития на този фронт освен създаването на новия фонд за загуби и щети. В Дубай правителствата поискаха отдела на ООН за изменението на климата да организира среща на новия борд на фонда, „след като всички номинации за членове с право на глас бъдат представени, но не по-късно от 31 януари 2024 г.“

Но тъй като крайният срок изтече тази седмица, групите от развитите нации не са избрали нито един от своите представители, докато развиващите се страни са избрали 13 от своите 14, съобщава Climate Home News.

Светът се отклонява много от целите на Париж, както показва първата глобална равносметка, основната причина за което са недостатъчните инвестиции в ключови области, особено в EMDC [нововъзникващи пазари и развиващи се страни]“, заявиха от групата, председателствана от водещи икономисти Вера Сонгве и Никълъс Стърн.

Според базираният в Обединеното кралство новинарски сайт има разногласие между два основни блока, ЕС и „Групата чадър“ – която включва САЩ, Япония и Обединеното кралство. Блоковете се сблъскват относно това колко места трябва да получи всеки, като ЕС твърди, че трябва да му бъдат отпуснати повече, тъй като е обещал значително повече пари за фонда: 447 милиона долара (411 евро) в сравнение със 115 милиона долара на Umbrella Group (106 милиона евро).

Финансирането на климата се очертава да бъде най-голямата точка от дневния ред на COP29 следващата година в Азербайджан. Това е така, защото страните трябва да се споразумеят за цел за финансиране на климата след 2025 г., която да замени предишния ангажимент от 100 милиарда долара (91,8 милиарда евро).

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ