ESG News

Стартира първият в света регистър на изкопаемите горива

Базата данни обединява информация за 50 000 находища в 89 страни, покриващи 75% от световното производство

Споделяне:

Carbon Tracker и Global Energy Monitor стартират първия глобален регистър на петролни и газови запаси, производство и емисии с информация за повече от 50 000 находища. Базата данни прави публично достъпни данни, които иначе са разнородни или трудни за откриване, включително за инвеститори, които се опитват да разберат по-добре кои активи са изложени на риск да бъдат неикономични или „заседнали“ в прехода към ниска енергия.

Регистърът, който ще бъде отворен по-късно в понеделник, може да помогне и на активистите в усилията им да оказват натиск върху производителите или правителствата да намалят производството на изкопаеми горива.

„Огромна помощ е да разполагаме с цялата тази информация, кръстосано препратена и с възможност за търсене. Не на последно място, да ни помогне в насочването и прецизиране на нашата тематична ангажираност и управление“, каза Ерик Кристиан Педерсен, ръководител на отдел „Отговорни инвестиции“ в Nordea Asset, цитиран от Reuters.

Глобалният регистър на изкопаемите горива съдържа данни за находища в 89 страни, покриващи 75% от световното производство, казаха неправителствените организации, които са го разработили.

Global Energy Monitor (GEM) каза, че регистърът събира данни от източници, включително правителства, държавни и частни компании, новини и медийни доклади, неправителствени организации и контакти на място, предоставящи информация от първа ръка за даден проект.

„С Регистъра ще бъде много по-лесно да се включат очакваните бъдещи емисии в анализа – и по този начин да се идентифицират и приоритизират компаниите с най-голям риск от приютяване на активи, които вероятно ще бъдат блокирани“, каза Педерсен.

Въпреки че няма съмнение, че голяма част от световните запаси от нефт и газ ще трябва да останат под земята, за да се избегне драматично влошаване на климата, регистърът е поставил число за това.

„Производството и изгарянето на световните резерви би довело до над 5 трилиона тона емисии на парникови газове, над седем пъти повече от оставащия въглероден бюджет за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5C и повече от всички емисии, произведени след индустриалната революция“, казаха те.

Не е лесно да се изчислят емисиите през жизнения цикъл на единица нефт, газ или въглища, като често се разчита на изчисления, а не на измервания, които могат да се различават значително.

Дебора Гордън от групата за разузнаване на климата към Института „Роки Маунтин“ каза, че подобни данни са от решаващо значение, за да могат индустрията и правителствата да се справят първо с най-мръсните области.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ