ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

ЕС постигна споразумение за намаляване на индустриалните емисии

Радан Кънев: Това е най-голямата победа в този ЕП срещу бюрократичните напъни на ЕК да създава нови и излишни изисквания към бизнеса и фермерите

Споделяне:

Страните от ЕС и Европейският парламент съобщиха днес, 29 ноември, че са постигнали предварително споразумение за ограничаване на промишлените емисии, включително тези от птицеферми и свинеферми, а също и от рудни мини, предаде Euractiv.

Споразумението, сключено късно във вторник, ще „намали вредните емисии от индустрията и ще подобри обществения достъп до информация“, се казва в изявление на Съвета на ЕС, представляващ държавите-членки.

Целта е до 2050 г. да се намали замърсяването до нива, които вече не са вредни за човешкото здраве“, заяви испанският министър на екологичния преход Тереза Рибера, която представляваше страните-членки на ЕС в разговорите от името на испанското председателство на Съвета на ЕС.

Новите правила ще определят граници на замърсяване на по-ефективни нива и ще предоставят ясни насоки на индустрията относно правилните инвестиции за ефективно намаляване на емисиите“, каза още Рибера.

Споразумението ще намали значително емисиите без да създава допълнителна бюрокрация за индустриите и фермерите, като същевременно ще наложи сериозни глоби за компаниите, които го нарушават“, заяви главният преговарящ от страна на ЕП Радан Кънев.

Споразумението, което все още трябва да бъде официално прието, има за цел да намали замърсяването на въздуха, почвата и водата от компаниите чрез преразглеждане на съществуващите правила за емисиите и депонирането на отпадъци. То също така ще актуализира европейския регистър за изпускане и пренос на замърсители, известен като E-PRTR.

„Клауза за реципрочност“ за земеделските производители в ЕС

Парламентът отбеляза в изявление, че емисиите от големи земеделски компании могат да доведат до здравословни проблеми като астма, бронхит и рак.

Актуализираните правила ще се прилагат от 2030 г. за свинеферми с повече от 350 животински единици и за птицеферми с повече от 300 единици кокошки носачки.

Ревизираните правила ще се прилагат и за промишления добив на руди като желязо, мед, злато, никел и платина, а Европейската комисия може да включи добива на промишлени минерали на по-късен етап.

Въпреки това „клауза за реципрочност“ ще гарантира, че вносните селскостопански продукти ще отговарят на сравними изисквания като тези, приложими за европейските фермери.

Оставихме говедата извън обхвата на Директивата за промишлените емисии. Европейската комисия сега трябва да направи нова оценка на въздействието и да комуникира честно и прозрачно със земеделските производители, преди да се върне в парламента с ново законодателно предложение относно включването на говедата“, заяви още Кънев.

Разрешителни и глоби

Всяка страна от ЕС ще носи отговорност за издаването на разрешителни на компании, засегнати от правилата, ако могат да докажат, че отговарят на съответните стандарти.

Санкциите за нарушителите са предназначени да отразяват тежестта на нарушението и ще включват глоби в размер на поне три процента от годишния оборот на компанията в ЕС.

След като страните-членки и Европейският парламент официално подпишат споразумението, то ще влезе в сила три седмици след публикуването му в официалния вестник на ЕС.

Той ще подлежи на преглед от комисията на всеки пет години, считано от 2028 г.

Успех

Това споразумение е – без съмнение – най-голямата победа в този ЕП срещу бюрократичните напъни на ЕК да създава нови и излишни изисквания към бизнеса и фермерите. Постигнахме наистина огромен успех – токсичните емисии на индустрията ще бъдат намалени и нейната ефективност – увеличена, практически без нов бюрократичен товар. Такъв успех се постига се със стотици часове работа и преговори, дипломация, търпение и упоритост“, написа по-късно Радан Кънев в профила си в социалната мрежа Facebook.

Прочетете още:

ЕП съгласува позицията си за намаляване на въглеродните емисии от камиони

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ