ESG News

22 европейски града влезнаха в „Списък А“ за лидерство в областта на климата

Повече от половината от отличниците са в Скандинавия

Споделяне:

Двадесет и два града в Европа бяха признати за своето лидерство в областта на климата в голяма глобална класация, предава Евронюз.

CDP, благотворителна организация с нестопанска цел, която управлява световната система за държави, компании и публични органи за разкриване на въздействието им върху околната среда, публикува годишния си списък с градове, щадящи планетата.

Близо една пета от европейските общини, оценени от CDP тази година, попаднаха в престижния „Списък A“ – тези, които предприемат най-амбициозните действия в областта на климата.

Какво представлява „Списък A“?

„Списък A“ на CDP признава градове, които са получили най-висок резултат за своята прозрачност и смели действия в областта на климата.

Класацията, която стартира през 2018 г., отбелязва постиженията и ангажимента на градовете в борбата с изменението на климата.

С последните данни на CDP, които показват, че 80 процента от градовете в световен мащаб са изправени пред климатични опасности и че 70 процента очакват тези опасности да станат по-интензивни, съгласуваните климатични действия от тяхна страна са от решаващо значение“, казват от организацията.

В континентална Европа 112 града са оценени от CDP, като близо 20 процента са получили оценка А. Това поставя Европа над средното за света лидерство в градския климат, което е 13 процента.

Броят на европейските градове от „Списък А“ се е увеличил леко на годишна база от 21 града през 2022 г.

Близо две трети от включените през 2023 г. попадат в списъка поне за втора поредна година.

80 процента от включените европейски градове са с население от под един милион жители.

Максфийлд Вайс, изпълнителен директор на CDP Europe, описва това като „окуражаващо“.

Това доказва, че не се нуждаете от огромни финансови ресурси, за да поведете пътя към екологичното докладване и действия“, казва той.

Отличниците

Скандинавските страни имат най-сериозно представителство с 12 града в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия и Исландия, посочени в „Списък A“ за 2023 г.

Шведската столица Стокхолм прави значителна стъпка към по-устойчиво използване на ресурсите си, като задължава домакинствата да сортират и изхвърлят хранителните си отпадъци разделно.

След това тези отпадъци могат да бъдат биологично третирани и трансформирани в биогаз (възобновяемо гориво за автобуси, камиони и автомобили), както и в биоторове.

В Дания малкият град Хелсингьор съсредоточава своите мерки за адаптиране към подготовка за покачване на морското равнище, след като бурите причиниха големи щети на застроените крайбрежни зони.

Заедно с близкия град Хундестед Хелсингьор изготви съвместен план за защита на северното крайбрежие на Дания с общата цел да се предпази от хронична и остра ерозия през следващите 50 години.

Какво правят градовете в Европа по отношение на изменението на климата?

Париж получи признание за усилията си за мобилизиране на своите граждани.

Близо 27 000 климатични доброволци участват в информационни срещи и обучения. Те разпространяват осведомеността за смекчаване и адаптиране в общностите, като същевременно насърчават устойчиви практики.

Германският град Мюнстер повишава осведомеността за това как изменението на климата засяга живота на неговите граждани чрез климатични разходки.

Тези градски обиколки включват местните хора в процеса на адаптиране и ги насърчават да предприемат действия в ежедневието си.

Изправен пред все по-чести екстремни горещини, град Сарагоса в Испания осигурява грижи за хора, изпитващи здравните последици от изменението на климата.

Това включва подобрени превантивни действия, системи за предупреждение и информация, мрежи за социални грижи и набор от проекти за справяне с въздействието върху здравето на екстремните температури, особено за по-уязвимите членове на обществото.

Милано в Италия въведе план за енергийно обновяване на общински сгради, обхващащ както жилищни, така и обществени сгради.

Целта е до 2030 г. да се намалят наполовина емисиите на парникови газове в града, генерирани от отоплението в общинските сгради, и да се постигнат нулеви емисии, генерирани от отоплението до 2040 г.

Пълен списък

Пълният „Списък А“ на градове в Европа за 2023 г.: Атина, Барселона, Копенхаген, Гимараеш, Хелсингьор, Лунд, Мадрид, Малмьо, Манхайм, Милано, Мюнстер, Осло, Париж, Рейкявик, Сарагоса, Стокхолм, Тампере, Трондхайм, Торино, Турку , Упсала и Вантаа.

В Обединеното кралство, което беше категоризирано отделно от Европа, 26 града влезнаха в престижната класацияА.

Те включват големи градски центрове като Единбург, Белфаст, Бирмингам и Лондонското сити, както и по-малки общини като Норт Тайнсайд в Северна Англия и Пърт и Кинрос в Шотландия.

Прочетете още:

Градовете с най-чист и мръсен въздух в света. Къде е София в класацията?

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ