ESG News

Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Призовават ЕС да подобри сортирането на смесени битови отпадъци, за да насърчи рециклирането

Скептицизъм по темата в европарламента, реформата може да бъде оставена за след изборите

Споделяне:

Бизнес и екологични групи публикуваха съвместно писмо, призоваващо политиците в ЕС да подкрепят задължителното сортиране на смесени битови отпадъци, заявявайки, че това е единственият начин за постигане на целите на ЕС за рециклиране и предотвратяване на изгарянето на рециклируема хартия, метали, и пластмаси, предава Euractiv.

Писмото, публикувано в края на януари, призовава Европейския парламент да въведе задължение за страните от ЕС да сортират смесените битови отпадъци, за да извличат рециклируеми материали, преди да бъдат изпратени за изгаряне или изхвърлени на сметища.

Документът е подкрепен от необичайна коалиция от 19 зелени неправителствени организации и бизнес групи, включително Zero Waste Europe (ZWE), Европейското екологично бюро (EEB), Aсоциацията на европейските преработватели на пластмаси (EuPC), Flexible Packaging Europe, Metal Packaging Europe (MPE) и европейските производители на експандиран полистирен (EUMEPS).

Ревизия на Рамковата директива за отпадъците

Промените се налагат, докато комисията по околна среда на Европейския парламент разглежда измененията на ревизията на Рамковата директива на ЕС за отпадъците, предложена от Европейската комисия миналата година. Поправките, внесени през юли, са насочени към текстила и хранителните отпадъци и задължават всички държави-членки на ЕС да събират използвани дрехи и текстил, за да ги рециклират.

Но екологичните групи казват, че преразглеждането трябва да надхвърли първоначалния си фокус върху текстила, за да се справи и със смесените потоци отпадъци – остатъчните отпадъци, останали след като домакинствата сортират своята хартия, стъкло, метали и пластмаса в отделни кофи.

Задължителното сортиране на смесени отпадъци е единственият жизнеспособен вариант в случаите, когато рециклируемите материали не са уловени чрез разделно събиране. Разхищението на рециклируеми ресурси, губейки материалната си стойност поради изгаряне и депониране, представлява значителна, но избегната пречка за реализирането на кръговата икономика“, се казва в съвместното писмо.

За подписалите писмото за присъединяване това е единственият начин да постигнат по-високи цели за рециклиране, определени в рамковата директива за отпадъците и регламента за отпадъците от опаковки, които в момента са в процес на преразглеждане.

Противоречия в парламента

Говорителят на парламента по предложението, полският евродепутат Анна Залевска (Европейски консерватори и реформисти – ECR), внесе редица изменения, които надхвърлят целевата ревизия, предложена от Комисията миналата година. Тя напълно подкрепя стъпките за насърчаване на сортирането на смесени битови отпадъци – но само след като бъде въведена инфраструктура за разделно събиране на стъкло, хартия, метали и пластмаси.

Първо трябва да подобрим инфраструктурата, за да увеличим разделното събиране на битовите отпадъци. В допълнение към това смесените битови отпадъци трябва да преминат през сортиране, преди да стигнат до инсинератора или депото, като предпазна мрежа. Нещата, които могат да бъдат рециклирани и които за съжаление се поставят в потока от общински смесени отпадъци, трябва да бъдат извлечени от тях, така че да не попаднат в инсинератора или депото“, каза Залевска.

Измененията, внесени от полския евродепутат – и подкрепени от коалицията между бизнеса и неправителствените организации – ще се разглеждат за гласуване в комисията по околна среда на парламента по-късно този месец.

Но други политически групи в парламента са скептични. Докато левите партии и Зелените като цяло подкрепят инициативата, най-голямата политическа фракция в парламента, дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), предупреди за допълнителните разходи за общините.

Задължителното сортиране на смесени отпадъци би означавало още едно повишаване на цените за данъкоплатците, би причинило логистични проблеми и би създало голяма финансова тежест за общините, гласят някои коментарите от ЕНП.

Поради това ЕНП не е в състояние да подкрепи измененията относно събирането и сортирането на смесени битови отпадъци. Освен това системите за сметосъбиране са въпрос от национална компетентност“, заявяват от партията.

В центъра на политическия спектър групата „Обнови Европа“ реши да оттегли собствените си изменения в подкрепа на събирането и сортирането на смесените битови отпадъци.

Компромисни изменения

В резултат на тези противоречия задължителното сортиране на смесените отпадъци не беше запазено в компромисните изменения, които ще бъдат гласувани в парламентарната комисия по околна среда на 14 февруари. Вместо това, държавите-членки на ЕС просто се „насърчават, когато е уместно, да въведат предварително сортиране на смесени битови отпадъци“, според предварително споразумение, постигнато между политическите групи на парламента.

Компромисният текст отразява внимателен баланс, като насърчава държавите-членки да обмислят въвеждането на предварително сортиране на смесени битови отпадъци, когато е възможно. Тази позиция е значително отклонение от по-агресивните инициативи за сортиране на смесени отпадъци, предложени от някои политически групи“, казва Даце Мелбарде, латвийски евродепутат, говорител по предложението за ЕНП.

Позицията на ЕНП, обясни тя, е да се гарантира, че държавите-членки на ЕС първо прилагат цялостни системи за разделно събиране на отпадъци, включително за нови потоци като хранителни отпадъци и текстил. Това беше съществена първа стъпка, която поставя началото на всякакви бъдещи инициативи за сортиране на смесени отпадъци, каза тя.

Гласуване в комисията на 14 февруари

Според запознати внезапният скептицизъм в парламента отчасти се дължи на факта, че предложените изменения за битовите отпадъци излизат извън обхвата на предложението на Комисията и рискуват да забавят одобрението на директивата.

Притесненията ни бяха много. Първо, сигнализирането на потребителите, че всички отпадъци, независимо от усилията за разделяне, в крайна сметка ще бъдат сортирани, може значително да намали стимула за щателно рециклиране. Второ, тази перспектива би могла да намали импулса на местните власти да създадат основни системи за сортиране, особено в рамките на схемата EPR, където производителите също ще носят финансова отговорност за възстановяването на рециклируеми материали. И накрая, също така не би било честно да натоварваме финансово производителите с това, което по същество е изборът, направен от потребителите, а именно да не рециклират на първо място“, обясни Мелбарде.

Това дойде като разочарование за екологичните неправителствени организации, настояващи за по-големи амбиции по отношение на рециклирането.

Трябва да гледаме на сортирането на смесени отпадъци като благоприятен фактор, който позволява на държавите-членки да постигнат настоящите цели за рециклиране на опаковки и твърди битови отпадъци“, каза Янек Вахк, активист в Zero Waste Europe, една от екологичните групи, подписали съвместното писмо.

Гласуването в парламентарната комисия по околна среда се очаква на 14 февруари. Пленарно гласуване все още може да бъде насрочено през март или април, преди Европейският парламент официално да излезе във ваканция за европейските избори през юни. В противен случай реформата ще бъде предадена на следващия парламент.

Научете повече за форума ESG & FRIENDS на: https://events.economic.bg/

ESG&Friends 2024

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ