ESG News

Siemens завърши проект за устойчива енергия на Азорските острови

Очакваните годишни спестявания на CO2 възлизат на повече от 3600 тона

Споделяне:

Siemens и съвместното дружество с AES – Fluence завършиха успешно проект за устойчива енергия на остров Терсейра, част от Азорските острови. Проектът е официално предаден на португалския енергиен доставчик Electricidade dos Açores (EDA).

Двете компании са внедрили софтуер, който прогнозира потреблението и производството на енергия, с мощна система за съхранение, базирана на батерии. Това позволява по-мащабна и по-надеждна интеграция на възобновяеми енергийни източници като вятърна или слънчева енергия в електрическата мрежа. Тази комбинация се очаква да намали емисиите на CO2 с повече от 3600 тона годишно.

Софтуерът Spectrum Power Microgrid Management System (MGMS), внедрен за EDA, е част от портфолиото на отворената дигитална платформа Siemens Xcelerator, което подкрепя цифровата трансформация на енергийните предприятия по цял свят.

С помощта на софтуера и решенията за надеждно съхранение на енергия Siemens помага на клиенти като EDA устойчиво да трансформират енергийната система на Терсейра“, казва Забине Ерлингхаген, главен изпълнителен директор на Siemens Grid Software. „Проектът на Азорските острови демонстрира как можем постоянно да разширяваме използването на възобновяемите енергийни източници и да ги интегрираме в електрическата мрежа, като същевременно намаляваме зависимостите от изкопаеми горива и ограничаваме емисиите на CO2″, казва той.

Според главния изпълнителен директор на EDA Нуно Пиментел този проект е важна стъпка към устойчиво бъдеще за остров Терсейра и Азорските острови:

Проектът ни позволява да се справим по-добре с нестабилността, причинена от променливите възобновяеми ресурси като вятърна енергия, и може да замени дизеловия въртящ се резерв, необходим за справяне с предизвикателствата за поддържане на стабилността на мрежата и изискванията за качество на електроенергията на изолирана система като нашата по всяко време”, споделя той.

Старшият вицепрезидент и президент за EMEA във Fluence Пол МакКъскър казва, че базирането на батерии съхранение на енергия е от решаващо значение за увеличаване на дела на възобновяеми енергийни източници и декарбонизирането на островните енергийни системи.

Fluence се гордее, че си сътрудничи със Siemens, за да подкрепи EDA в стремежа им да въвеждат иновации и да бъдат начело на енергийния преход”, посочва Пол МакКъскър.

Азорските острови имат девет изолирани автономни енергийни системи

Те са с голям потенциал за интегриране на възобновяема енергия, главно от вятърни, слънчеви и геотермални източници. Предизвикателството е да се намери правилният баланс между производството и потреблението на енергия, особено в случай на резки колебания между подаването и търсенето. Целта е да се осигури по-сигурно електрозахранване за жителите на острова, като същевременно непрекъснато се увеличава делът на възобновяемите енергийни източници в електроенергийния микс до 50 процента.

Системата за управление на микромрежата Spectrum Power Microgrid (MGMS) на Siemens, внедрена на Терсейра, осигурява оптимално взаимодействие между всички активи за производство на електроенергия, съхранение чрез батерии и консумация. Тя позволява наблюдение и контрол в реално време на цялата инфраструктура, както и предоставянето на почасови или дневни прогнози. Тези прогнози се основават на различни данни, включително информация за времето и исторически справки.

15-мегаватовата система за съхранение, базирана на батерии, доставена от Fluence, е един от най-големите самостоятелни проекти от този тип на остров в Европа. Тя позволява излишъкът от възобновяема енергия да бъде съхраняван и след това да бъде върнат обратно в мрежата, когато няма достатъчно мощност за задоволяване на търсенето, намалявайки производството на енергия от изкопаеми горива. Модулната система за съхранение на батерии може да бъде разширена, ако е необходимо.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ