ESG News

Администрацията на Байдън одобри мащабния проект за добив на нефт в Аляска

Проектът Уилоу предвижда изграждане на три сондажни площадки

Споделяне:

Администрацията на Байдън одобри противоречивия проект за добив на нефт “Уилоу” в Аляска, разгневявайки защитниците на климата, които заплашват със съдебно дело, съобщава CNN. Районът, в който е планиран проектът, съдържа до 600 милиона барела петрол, но ще отнеме години, за да достигне петролът до пазара, тъй като нефтените сондажи все още не са изградени.

Според оценките на администрацията на Байдън, проектът ще генерира достатъчно петрол, за да освободи 9,2 милиона метрични тона затоплящо планетата въглеродно замърсяване годишно – което е еквивалентно на добавянето на 2 милиона автомобили, задвижвани с газ, по пътищата.

Одобрението е победа за двупартийната делегация на Конгреса на Аляска и коалиция от местни племена и групи на Аляска, които приветстваха сондажното начинание като много необходим нов източник на приходи и работни места за отдалечения регион.

„Най-накрая го направихме, “Уилоу” най-накрая е одобрен отново, а това е по-светло бъдеще за Аляска“, казва в изявление републиканският сенатор Лиза Мърковски от Аляска, добавяйки, че Аляска „сега е на прага на създаването на хиляди нови работни места, генериращи милиарди долари нови приходи“ и „подобряване на качеството на живот на Северния склон и в целия ни щат“.

Това е голям удар за климатичните групи и местните жители на Аляска

Местните жители на Аляска, които се противопоставиха на “Уилоу”, твърдят, че проектът ще навреди на амбициозните климатични цели на президента и ще създаде рискове за здравето и околната среда.

Проектът предизвика голям отзвук на онлайн активизъм срещу него, включително повече от един милион писма, написани до Белия дом в знак на протест срещу проекта, и петиция Change.org с милиони подписи.

Очаква се защитниците на околната среда да оспорят проекта в съда. Earthjustice, група по екологично право, подготвя дело срещу проекта твърдейки, че правомощията на администрацията на Байдън да защитава ресурсите на обществените земи на Аляска включват предприемане на стъпки за намаляване на затоплящото планетата въглеродно замърсяване, към което проектът “Уилоу” ще допринася.

„Твърде сме закъснели в климатичната криза, за да одобрим мащабни петролни и газови проекти, които пряко подкопават новата чиста икономика, която администрацията на Байдън се ангажира да движи напред“, казва президентът на Earthjustice Абигейл Дилън. „Знаем, че президентът Байдън разбира екзистенциалната заплаха от климата, но той одобрява проект, който проваля собствените му цели в областта на климата”.

Въпреки това федералните законодатели от Аляска приветстваха решението, наричайки го победа за щата.

„След години на последователно, решително застъпничество за този проект, от хора в целия щат и от всяка сфера на живота, проектът “Уилоу” най-накрая върви напред“, каза представителят на Демократическата партия Мери Пелтола, първият местен жител на Аляска в Конгреса. „Бих искал да благодаря на президента и неговата администрация, че се вслушаха в гласовете на жителите на Аляска, когато беше най-важно”.

Групи от местните жители на Аляска, които искаха проекта заради работните места и приходите, които щеше да донесе на региона, също приветстваха решението.

Администрацията на Байдън не намали броя на сондажните площадки

През последните седмици администрацията на Байдън обмисляше намаляване на броя на одобрените сондажни площадки до две и засилване на мерките за опазване на природата, за да се опита да смекчи опасенията на климатичните и екологичните групи относно проекта. Намаляването на сондажните площадки до две ще позволи на компанията да пробие около 70% от петрола, който първоначално бе предвиден.

Но ConocoPhillips и двупартийната делегация на Конгреса на Аляска агресивно лобираха пред Белия дом и Министерството на вътрешните работи на Байдън в продължение на месеци да одобрят три сондажни площадки, заявявайки, че проектът няма да бъде икономически жизнеспособен с две.

Проектът в крайна сметка беше одобрен с три сондажни площадки. Администрацията смяташе, че е законово ограничена и имаше малко възможности да отмени или значително да ограничи проекта – който първоначално беше одобрен от администрацията на Тръмп.

„Това беше правилното решение за Аляска и нашата нация“, казва в изявление Райън Ланс, президент и главен изпълнителен директор на ConocoPhillips. „Уилоу” се вписва в приоритетите на администрацията на Байдън за екологична и социална справедливост, улесняване на енергийния преход и повишаване на нашата енергийна сигурност, като същевременно създава добри работни места в синдикатите и осигурява ползи за местните общности в Аляска.“

Междувременно в понеделник Белият дом забрани целия Северен ледовит океан на САЩ за бъдещ лизинг на нефт и газ.

Запишете се за нашия бюлетин

Свързани Новини

Коментари

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четени

ТЕНДЕНЦИИ